In apararea mutarii scaunului la Kiev - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În apărarea mutării scaunului la Kiev

[2005-07-21]
Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene intenționează să își transfere sediul de la Lviv la Kiev în luna august, în ciuda protestelor Bisericii Ortodoxe Ruse. Episcopul greco-catolic Hlib Lonchyna a dezvăluit că liderul Bisericii Catolice Răsăritene, Cardinalul Lubomyr Husar, intenționează să facă transferul oficial la 21 august. Din acel moment, el va deveni Arhiepiscop Major de Kiev-Halyc. Episcopul Lonchyna, aflat la Roma pentru a reprezenta interesele Bisericii din Ucraina pe lângă Sfântul Scaun, a explicat faptul că mutarea se face datorită faptului că sediul Arhiepiscopiei Majore trebuie să fie în orașul principal al națiunii, iar Kiev este capitala și centrul istoric al Ucrainei.

"În fiecare țară, liderul Bisericii își are sediul în capitală", a declarat Episcopul agenției I Media din Roma. "Patriarhul Rusiei stă în Moscova; Patriarhul Serbiei în Belgrad." Recunoscând că majoritatea greco-catolicilor trăiesc în zona de vest a țării - adică mai aproape de Lviv decât de Kiev - Episcopul a adăugat faptul că există greco-catolici și în vest, deși există puține biserici în această zonă. Transferul de la Lviv la Kiev nu s-a făcut cu acordul Sfântului Scaun, a spus prelatul, pentru că nu era nevoie. Conform Codului Canoanelor Bisericilor Răsăritene, Sinodul ucrainean are autoritatea de a face acest transfer, aprobat deja în octombrie 2004. Întrebat despre opoziția ortodoxă, Episcopul Lonchyna a răspuns: "Ortodocșii consideră Kievul ca teritoriul lor canonic. Dar nu poți vorbi de un teritoriu ca fiind doar al ortodocșilor, și altul pentru catolici." Acolo unde există membri ai cultului greco-catolic, a susținut el, trebuie să fie și preoți și Episcopi care să îi slujească. Episcopul greco-catolici a mai amintit faptul că există Episcopi ortodocși în orașe precum Viena, Bruxelles și Paris. "Dacă pot să fie Episcopi ortodocși în teritorii tradițional catolice și latine", a întrebat el, "de ce nu pot fi Episcopi greco-catolici în teritorii unde au credincioși, care au dreptul să fie păstoriți, chiar dacă acolo ortodocșii formează majoritatea?"

Episcopul Lonchyna a spus că credincioșii greco-catolici speră încă în recunoașterea Bisericii lor ca Patriarhie. El a amintit faptul că Papa Ioan Paul al II-lea și-a exprimat sprijinul pentru recunoașterea Patriarhiei ucrainene, dar a decis să momentul trebuie amânat, pentru a evita exacerbarea tensiunilor ecumenice. Întrebat despre atitudinea Papei Benedict al XVI-lea, Episcopul greco-catolic a răspuns: "Ne-a spus să mergem în aceeași direcție". El a mai spus că greco-catolicii ucraineni văd deja Arhiepiscopia Majoră ca pe o Patriarhie. Decretul despre Bisericile Răsăritene din Conciliul Vatican II vorbește despre drepturile Arhiepiscopului Major care sunt aproape egale cu ale unui Patriarh. Recunoașterea Patriarhiei greco-catolice ucrainene ar fi "concluzia logică a istoriei Bisericii noastre". Biserica Greco-Catolică, a spus el, are o istorie ce începe din 988. Cu o linie neîntreruptă de prelați, aceeași Biserică și-a păstorit credincioșii timp de peste o mie de ani. Episcopul a subliniat aceasta împotriva afirmațiilor unor ortodocși că Biserica Greco-Catolică ar fi străină Ucrainei. "Fiecare Biserică dorește să se dezvolte și caută să trăiască după cum poate. Avem dreptul să existăm, alături de celelalte Biserici. Nimeni nu trebuie să vadă în aceasta o amenințare."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 981, Ultimul acces: 2020-10-28 06:28:58