Hramuri ale Cuv. Antonie cel Mare in Arhiepiscopia Iasilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramuri ale Cuv. Antonie cel Mare in Arhiepiscopia Iasilor

[2006-01-17]
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Iasi isi praznuieste astazi cel de-al doilea hram, Sf. Antonie cel Mare. Cunoscut de credinciosi sub numele de Biserica Vulpe, acest sfant lacas a fost ridicat in anul 1760 pe locul unei alte biserici construite in 1632, de breasla blanarilor. Amanunte despre istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele Mihail Grigoras, parohul acestei biserici: "Biserica Adormirea Maicii Domnului-Vulpe, asa cum este cunoscuta de credinciosi ca Biserica Vulpe, are doua hramuri: primul hram, Adormirea Maicii Domnului, si al doilea hram, Sf. Antonie cel Mare. Biserica veche de lemn a fost construita la 1632, de catre breasla blanarilor, iar un alt hrisov din timpul lui Petru Movila zice ca in locul unde este biserica astazi, un vanator a urmarit foarte mult o vulpe si asa ar fi promis ca locul unde o va prinde, acolo va zidi o biserica si se presupune ca biserica ar fi inceputa de catre acest vanator, ajutat de catre breasla blanarilor. Biserica veche de lemn a ars la 1832, cand a fost un incendiu puternic in Iasi, si a fost refacuta de catre Teodor Burada, iar dupa o perioada de 10 ani ar fi ars din nou si ar fi fost restaurata de catre un vornic pe nume Antonie Cobalcescu, iar dupa ce a fost restaurata si sfintita, a fost pus cel de-al doilea hram, de la numele ctitorului".

In municipiul Iasi, isi mai sarbatoreste astazi hramul Biserica "Sf. Cuvios Antonie" din cartierul Nicolina II. Biserica este recent construita, iar prima Liturghie a fost oficiata in acest sfant lacas la data de 26 octombrie 2003.

Schitul "Icoana Veche" din judetul Neamt isi sarbatoreste si el hramul. Schitul "Icoana Veche" a fost infiintat in urma cu aproximativ 200 de ani de un grup de calugari de la Manastirea Neamt. Amanunte despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Schitul Icoana Veche, din vatra Manastirii Neamt, are aproape 200 de ani de existenta. Infiintarea acestui schit are legatura cu ascunderea icoanei Maicii Domnului, icoana primita in dar de la imparatii Paleologi, in urma cu 600 de ani. Aceasta icoana a fost daruita voievodului Alexandru cel Bun al Moldovei, impreuna cu icoana Sf. Ana care se pastreaza in prezent la Manastirea Bistrita. In anul 1821, pe vremea Eteriei, atunci cand Manastirea Neamt, ca si alte manastiri din zona, odoarele de pret ale manastirii si aceasta icoana a Maicii Domnului, venita din Bizant, au fost ascunse in Muntele Rusu, chiar in locul unde astazi se afla Schitul Icoana Veche. Locul acesta se afla la aproximativ 5 km departare de Manastirea Neamt si indata dupa ce icoana a fost ascunsa acolo, cativa calugari iubitori de liniste, de isihie si de rugaciune, au construit acolo o bisericuta din lemn si cateva chilii, iar dupa anul 1990, biserica a fost refacuta si cand a fost sfintita a primit ca hram, ca patron, pe Sf. Antonie cel Mare".

Un alt sfant lacas care isi sarbatoreste astazi hramul este si Biserica "Sf. Antonie cel Mare" din municipiul Botosani. Infiintata in 1997, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Biserica "Sf. Antonie cel Mare" se afla in prezent in constructie, slujbele religioase fiind oficiate intr-un paraclis. Amanunte despre inceputurile acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Dumitru Butnariuc: "In municipiul Botosani, din incredintarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, in anul 1997 a luat fiinta parohia cu hramul "Sf. Cuvios Antonie cel Mare", parohie care s-a desprins din o alta parohie mai mare, parohia "Sf. Trei Ierarhi". Parohia s-a infiintat, asadar, din 1997, a avut o perioada mai grea la inceput, cartierul fiind sarac, deoarece este unul marginas al municipiului Botosani, fiind cartier muncitoresc, nu s-a gasit spatiu unde sa se slujeasca, iar parintele protopop Lucian Leonte, impreuna cu parintele Marian Timofte, cel care a fost paroh al parohiei Sf. Treime, a gasit solutia, si iata ca paraclisul pe care l-a folosit parohia Sf. Treime a fost donat parohiei "Sf. Cuvios Antonie cel Mare" si, incepand cu sarbatoarea Nasterii Domnului din anul 2001, slujim in acel paraclis".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1627, Ultimul acces: 2024-05-19 16:56:55