DINTRE SEMNIFICATIILE PELERINAJULUI - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

DINTRE SEMNIFICAȚIILE PELERINAJULUI

[2006-01-17]
Hajul înseamnă în primul rând o trăire parcă reală de participare la una din scenele Zilei de Apoi, dat de această nemaiîntâlnită aglomerare de

oameni îmbrăcați în haine de parcă ar fi goi, de chemarea la haj care se aseamănă cu suflarea în trâmbiță, toti aflându-se într-o stare de teamă și evlavie totală față de Allah Preaputernicul, sperând la iertarea și răsplata Lui.

Spune Allah Preaînaltul în începutul surei Al-Hajj: << O,voi oameni! Fiți cu frică față de Domnul vostru! Cutremurul Ceasului va fi un lucru înspăimântător./ În ziua în care îl veți vedea, va uita fiecare muiere care alăptează pe cel pe care ea îl alăpta și fiecare muiere însărcinată va lepăda sarcina ei, iar pe oameni îi vei vedea amețiți, fără ca ei să fie beți, dar pedeapsa lui Allah va fi aspră. >>

Hajul înseamnă de asemenea întărirea legăturii dintre Allah și robii Săi, deoarece ei vin la Allah, în Casa Lui, luând astfel naștere în sufletul lor o și mai mare dragoste și afecțiune.

Pelerinajul este locul în care dreptcredinciosul învață ce înseamnă să depui efort pentru Allah, perseverența sau răbdarea la nenorociri și greutăți. Și aceasta deoarece el poate fi asemănat cu o tabără de instruire și educare divină pentru a depune efort pe calea lui Allah, fiind situat în deșert și nu într-un mediu cu verdeață sau o țară cu condiții de odihnă și de lux.

Iată de ce a spus soția Profetului (salleAllahu aleihi ue sellem!), Aișa (Allah fie mulțumit de ea!):”O, Trimis al lui Allah, vedem că jihadul (lupta pe calea lui Allah) este cea mai bună faptă; noi nu luptăm? A răspuns: ”

Hajul reprezintă în același timp înnoirea credinței.

Hajul înseamnă și unitatea musulmanilor din întreaga lume, de parcă pelerinajul le-ar spune acestora: ‘Ajunge cu certurile și divergențele!’, iar aceste cuvinte vin drept răspuns celor ce se întreabă: ‘De ce nu se face pelerinajul pe toată perioada anului, în loc să aibă un timp bine stabilit, pentru a putea fi evitată aglomerația?’

Hajul este o cale deosebită de educare a caracterului. Spune Allah Preaînaltul:<> (surat Al-Baqara:197)

Și le spune Profetul Muhammed (salleAllahu aleihi ue sellem!) celor ce nu merg în pelerinaj despre aceste zile:

De asemenea, spune Profetul (salleAllahu aleihi ue sellem!):

Așadar, îndepărtați-vă de păcate, o, robi ai lui Allah, în aceste zile în care Allah privește către supușii Săi și le iartă păcatele și greșelile și țineți post în aceste zile binecuvântate (acest sfat este adresat celor ce nu intenționează hajul), pentru că așa cum spune Profetul (salleAllahu aleihi ue sellem!):

Aceasta nu este o îndemnare la comiterea de păcate, ci este o fericire la vederea milosteniei lui Allah Preaputernicul Care Își iubește robii și îi iartă, deci nu irosiți aceste prime zece zile din Zul-Hijjeh!

Și în final, mă rog ca Allah să ne scrie pe toți dintre cei ce tânjesc să facă haj, să le primească faptele pelerinilor și să ne numărăm și noi printre aceștia! Amin!

Sursa: www.IslamulAzi.ro


Contor Accesări: 1772, Ultimul acces: 2024-05-20 15:51:47