Biserica Ortodoxa il praznuieste maine pe Cuviosul Antonie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa il praznuieste maine pe Cuviosul Antonie cel Mare

[2006-01-16]
Originar din Egipt, Cuviosul Antonie a trait in secolele III-IV d. Hr. Facand parte dintr-o familie bogata, Cuviosul Antonie cel Mare a daruit intreaga avere saracilor si a intrat in monahism. Este unul dintre intemeietorii monahsimului, infiintand o obste monahala in Tebaida Egiptului si una in apropiere de Marea Rosie. Amanunte despre viata Sfantului Cuvios Antonie cel Mare ne-a oferit parintele Romulus Stanculescu, parohul Bisericii "Sf. Antonie-Curtea Veche" din Bucuresti: "Sf. Antonie cel Mare s-a nascut la anul 251 d.Hr., egiptean, nascut intr-o familie de parinti bogati. Au fost doi copii, el si o sora. Parintii au murit de tineri, lasandu-i si pe Sf. Antonie si pe sora lui, inca de tineri, sa vanda toata averea lor si sa o imparta la saraci, pentru a urma lui Hristos. Acest indemn a facut pe Sf. Antonie sa-l urmeze cu adevarat pe Dumnezeu. De aceea, a oprit o parte din averea lui pentru sora pe care a incredintat-o unui camin de fecioare, iar partea lui de avere a vandut-o, a impartit tot ce a avut el saracilor, dupa care s-a retras in pustie, mai intai intr-o pestera din apropiere de satul sau natal, iar dupa catva timp s-a retras in pustia Egiptului, unde a cautat sa intemeieze chiar o manastire. In jurul lui s-au strans mai multi crestini care au imbracat viata calugareasca, si ca sa poata sa-si castige cele de trebuinta traiului, se ocupau si de impletitul de rogojini, pe care le vindeau, iar cu banii castigati din vanzarea acestor impletituri isi cumparau hrana necesara, destul de slaba, pentru ca Sf. Antonie spune ca manca o data pe zi paine cu apa, altceva el nu manca".

Parintele Romulus Stanculescu, parohul Bisericii "Sf. Antonie-Curtea Veche" din Bucuresti, ne-a spus si prin ce s-a remarcat Sf. Antonie cel Mare de-a lungul vietii: "Se spune despre Sf. Antonie ca este intemeietorul obstii monahale, intemeietorul manastirilor. El este primul fondator al manastirilor. El a intemeiat aceasta manastire in Egipt, unde s-au strans foarte multi barbati. Datorita acestui fapt el a intemeiat mai multe manastiri, in care traiau pana la 2000 de barbati, si i-a lasat pe acesti calugari sa-si duca viata de monahi sihastri. Dandu-le indrumarile necesare, el s-a retras dintre ei si a adoptat viata singuratica, viata de ascet, dar nu i-a lasat nici pe ei, ci din cand in cand venea si vedea cum se comporta si le dadea invataturile necesare, ca viata lor sa fie bineplacuta lui Dumnezeu. Sf. Antonie a facut multe minuni, chiar in timpul vietii sale pe pamant si a indemnat pe toti sa duca viata curata, pentru ca Dumnezeu il ajuta pe cel ce crede si face voia Lui. In momentul mortii, la varsta de 105 ani, a lasat unui calugar care era in apropiere de el hainele lui ca sa le dea Sf. Atanasie, episcopul Alexandriei".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1603, Ultimul acces: 2024-04-08 09:10:19