Codul Da Vinci - o binecuvantare pentru Opus Dei? (I) 13.01.2006, Roma (Catholica) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Codul Da Vinci - o binecuvântare pentru Opus Dei? (I) 13.01.2006, Roma (Catholica)

[2006-01-14]
Apropiatul film "Codul Da Vinci" ar putea să nu fie ceva foarte rău pentru prelatura Opus Dei. Pentru prima oară, într-un interviu acordat agenției Zenit, un reprezentant al "părții rele din film" dezvăluie opinia sa despre producția Sony-Columbia ce va fi lansată internațional în luna mai a acestui an, după controversatul roman al lui Dan Brown. Marc Carroggio, care se ocupă de relația cu presa internațională a prelaturii Opus Dei, a spus că atât cartea cât și filmul "se dovedesc în final a fi un fel de publicitate indirectă pentru noi". Vă oferim în continuare prima parte a interviului.

- Ce vă deranjează cel mai mult la carte, și acum la film?
- Sunt conștient de faptul că ficțiunea își are propriile ei reguli și că nu trebuie luată prea în serios, dar, creștin fiind, mă deranjează modul frivol în care cartea se joacă cu viața lui Isus Cristos. Mai mult, scenarii ca acesta demonizează câte un grup. Biserica Catolică este prezentată ca o bandă de criminali care de 2.000 de ani încearcă să ascundă o minciună uriașă. Deși povestea este absurdă și uneori cumva comică, ea produce o imagine de ură asupra instituției, și după cum știm, imaginile cu ură nasc ură în cei care nu au un simț critic. Nu cred că avem nevoie de caricaturizarea vreunei religii. Ar trebui în fapt să acționăm în direcția armoniei, toleranței și înțelegerii. Nu poți căuta pacea cu mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă bați oameni.

- Opus Dei nu oferă de regulă reacții oficiale la astfel de evenimente. Va fi o excepție în cazul filmului "Codul Da Vinci"?
- Unii așteaptă o "declarație de război" din partea Bisericii Catolice și a Opus Dei. Aceasta ar sluji celor care se ocupă de promovarea filmului. Vă pot însă asigura că singurul răspuns al Opus Dei va fi o declarație de pace. Nimeni nu va trece la amenințări sau la organizarea de boicoturi. Am fi fost bucuroși dacă producătorii, Sony-Columbia, ne-ar fi arătat un semn de respect. Aș numi răspunsul lor ca fiind până acum "politicos dar neangajant", cu prea puține semne că intenționează să respecte credințele religioase.

- Cum credeți că vor reacționa la film membrii Opus Dei?
- Reacția membrilor Opus Dei, ca a multor creștini, va fi "folosește lămâia pentru a face limonadă". De fapt acest eveniment ne oferă o minunată ocazie să vorbim despre Isus Cristos. La urma urmei figura lui Isus Cristos este cea care explică, în mare măsură, popularitatea cărții. Romanul este parazitic în esență: autorul își face numele atacând o personalitate importantă, prezentându-și apoi lucrarea ca artă. Dacă în centrul cărții nu ar fi fost Isus Cristos, cartea nu ar fi născut un astfel de interes. Cred că cel mai bun răspuns este pur și simplu să îi ajutăm pe oameni să îl cunoască pe Isus Cristos. Presimt că în acest an, mulți oameni se vor simți impulsionați să citească Evangheliile sau o carte despre viața lui Isus Cristos. Vor fi atrași să se gândească la marile teme ale credinței, care aruncă o lumină asupra celor mai dificile întrebări ale existenței umane. După mine, acestea sunt toate căi de a transforma o lămâie în limonadă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1503, Ultimul acces: 2024-04-13 16:23:17