Persoanele care au murit in accidentul de elicopter de la Iasi au fost inmormantate astazi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Persoanele care au murit in accidentul de elicopter de la Iasi au fost inmormantate astazi

[2006-01-13]
Sute de persoane au participat astazi la Biserica "Sf. Spiridon", din Iasi, la slujba de inmormantare a medicului Liliana Puiu si a asistentului medical Mioara Hauta, care au decedat in tragicul accident de luni dimineata. Slujba a fost oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti, raspunsurile fiind date de catre corala "Sanctus" a Catedralei mitropolitane din Iasi. In cuvantul rostit cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel a tinut sa sublinieze faptul ca atat cele doua cadre medicale, cat si cei doi piloti, care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de luni, sunt un exemplu pentru noi toti, dat fiind faptul ca zi de zi ei si-au riscat viata pentru salvarea de vieti omenesti, si apoi a adresat cuvinte de mangaiere familiilor indurerate.

Prezent la slujba de inmormantare de astazi de la Iasi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, Mihnea Hurmuzache, si-a exprimat regretul pentru moartea celor patru victime ale accidentului aviatic si a prezentat mesajul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, transmis cu aceasta ocazie: "Sunt momente in viata cand totul este atat de trist, incat nu poate fi exprimat in cuvinte. Aici sunt eroii nostri, vor fi, vor ramane pentru noi intotdeauna, nu trebuie sa-i uitam niciodata si, poate, prin jertfa lor vom fi si noi mai buni de aici incolo. As dori in incheiere sa dau citire unui scurt mesaj din partea ministrului Sanatatii: "Suntem profund indurerati si ne exprimam regretele pentru pierderea suferita prin disparitia in tragicul accident aviatic de la Iasi a celor doua colege, medic primar Aurora Liliana Puiu si asistentul medical Mioara Minodora Hauta. Vor ramane in amintirea noastra ca profesioniste, care au salvat sute de oameni chiar cu pretul vietii lor. Va rog sa transmiteti din partea noastra sincere condoleante celor doua familii indurerate, fiind alaturi de ele si de echipa SMURD Iasi. Dumnezeu sa le odihneasca in pace!"

A urmat apoi mesajul parintilor celor care au decedat in 2003, la Cluj, tot in urma prabusirii unui elicopter SMURD, mesaj prezentat de asistenta sefa a SMURD Targu Mures, Hajna Vass: "Este un mesaj din partea parintilor Monicai, colega noastra decedata acum trei ani, si din partea fratelui si mamei lui Ciongor, decedat in acelasi accident: "Stramtoarea soartei ne face ca noi, cei care acum trei ani, eram exact in aceeasi situatie ca dumneavoastra acum. Va dorim sa aveti alinare in suflet, multa putere, sanatate si incredere in Bunul Dumnezeu. Nu se poate sa uiti aceasta imensa pierdere-copiii. Noi stim ca acest lucru este imposibil. In fiecare zi doare si mai tare. Va marturisim sincer ca nu prea reusim sa ne obisnuim cu pierderea copiilor nostri dragi si trebuie sa invatati sa traiti cu aceasta povara. In fiecare zi Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne dea putere sa suportam si sa intelegem de ce al meu, de ce al nostru, de ce nu altul? Pentru colegii copiilor nostri de la SMURD Iasi, le dorim sa aiba taria de a merge mai departe, orice s-ar intampla, pentru ca ei au ales acest drum si trebuie sa mearga inainte si cu pretul vietii, cu credinta in Dumnezeu care va incearca pe voi acum".

La slujba de inmormantare de astazi, de la Iasi, au fost prezenti si numerosi colegi ai medicului Liliana Puiu si ai asistentei Mioara Hauta, pentru a le aduce acestora un ultim omagiu. In numele cadrelor medicale a vorbit sefa SMURD Iasi, Dr. Diana Cimpoesu: "In urma cu o luna, in 9 decembrie, toti sarbatoream fericiti 5 ani de la infiintarea Unitatii de primire urgente a Spitalului Clinic "Sf. Spiridon". In 9 ianuarie 2006, am trait cea mai cumplita zi din existenta noastra. Lala, Mioara, Misu si Tomita se ridicau in inaltimea cerului, iar Dumnezeu a hotarat sa-i pastreze acolo pentru totdeauna. Ne-au ramas doar durerea si lacrimile. Lana, domnisoara doctor Aurora Liliana Puiu, medic primar medicina de urgenta, s-a nascut la 17 septembrie 1968, in Bacau, intr-o familie de militari de cariera, bunicul ei luptand in cele doua razboaie mondiale. A mostenit de la ei spiritul combativ si drept si forta de a privi mereu inainte. Hauta Mioara Minodora a venit pe lume in Iasi, intr-o zi de 25 ianuarie 1975. A fost de la inceput un om preocupat de semenii sai si de sanatatea lor. Mioara a fost un om cu o mare credinta in Dumnezeu, dar si in profesia medicala. Lala si Mioara au dorit in fiecare clipa sa zboare in misiunile SMURD, au fost fericite pentru fiecare caz salvat in acest fel, au fost personalitati hotarate si drepte, tenace si curajoase, camarazi de nadejde si oameni importanti in echipa SMURD Iasi. Ele vor fi mereu de garda cu SMURD Iasi si ne vor ajuta sa mergem impreuna mai departe. Au zburat spre cer alaturi de colegii nostri pe care ii plangem astazi, alaturi de familiile lor, locotenent colonel post mortem Valentin Mihai Stanescu si capitan comandor post mortem Toma Augustin, si au ramas mai aproape de cer, in dorinta de bine, de a salva viata semenilor lor si a implinirii datoriei de profesionist si de om. Nu-i vom uita niciodata si Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace!"

Prezent la slujba de inmormantare, primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a oferit distinctii post mortem Lilianei Puiu si Mioarei Hauta: "Conducem pe ultim drum doua suflete neprihanite astazi, aici, exemple de sacrificiu, de daruire profesionala, de dorinta de a salva viata oamenilor, de a fi apropiate oamenilor. Pentru aceste lucruri, primaria municipiului Iasi le acorda diploma de onoare cu medalia Pro Amicitia, Pro Fidelitatea, medalia de argint, pentru fidelitatea vis-a-vis de meseria lor, amicitia pentru ieseni si pentru Iasi. Dumnezeu sa le odihneasca in pace!" Liliana Puiu a fost inmormantata la Cimitirul "Eternitatea", iar Mioara Hauta la Cimitirul "Buna Vestire", ambele din Iasi.

Si la Bucuresti, sute de colegi si prieteni au fost alaturi de familiile indoliate, la inmormantarea pilotului si copilotului elicopterului prabusit la Iasi. Mihai Valentin Stanescu si Augustin Toma au fost inmormantati astazi la Cimitirul Militar "Ghencea III" din Capitala. Slujba de inmormantare a fost oficiata la biserica cimitirului de un sobor de preoti militari. Detalii despre acest moment am aflat de la parintele Iulian Iliescu, preot misionar la acest cimitir: "La ora 12.00 a avut loc la Cimitirul Militar Ghencea inhumarea celor doi ofiteri ai Ministerului de Interne, Toma Augustin si Stanescu Valentin. A fost un sobor de preoti special invitati, majoritatea de la Ministerul de Interne, si a fost un moment de piosenie, un moment de durere, atat din partea noastra, a militarilor, cat si din partea familiilor si ai celor de la SMURD, avand in vedere ca erau o familie, erau o echipa, Ministerul de Interne si SMURD, iar durerea era mare atat din partea familiei cat si din partea celorlalti. Corpurile celor doi au fost duse la Cimitirul Militar Ghencea III si inhumati acolo. Ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa ii aseze in locasurile dreptilor, iar cei care au fost prezenti sa le aduca un pios moment de reculegere, ori de cate ori au drum spre Cimitirul Ghencea III, sa le aduca o floare si o lumanare si sa nu uite ca acei doi piloti si acele doua doamne doctor, care au decedat la Iasi, au ajutat zeci de vieti omenesti de-a lungul carierei lor".

La onorurile militare si slujba tinuta in memoria celor doi piloti a participat si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Dupa incheierea ceremonialului militar si religios, senatorul de Iasi Dan Carlan a inmanat membrilor familiilor indoliate placheta omagiala "Pro Amicitia, Pro Fidelitate". Aceasta placheta, din argint masiv, in greutate de aproximativ 40 de grame, este cea mai inalta distinctie pe care o comunitate o poate acorda cuiva. Sicriele cu trupurile celor doi piloti au fost urcate in doua masini de interventie ale Jandarmeriei, fiind transportate la Cimitirul Ghencea III din apropierea Capitalei, unde au fost inhumate.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1539, Ultimul acces: 2023-03-28 13:47:48