Programul celei de-a III-a Adunari a Conferintei Bisericilor Europene - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Programul celei de-a III-a Adunari a Conferintei Bisericilor Europene

[2006-01-13]
Evenimentul, care se va desfasura in mai multe stadii pe parcursul anilor 2006 si 2007, va fi organizat de Consiliul Conferintei Episcopilor Europeni si de Conferinta Bisericilor Europene. Titlul Adunarii sugereaza in parte, obiectivele ei: "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor"; "Speranta pentru reinnoirea si unitatea Europei". Cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana vine ca o continuare a Adunarii de la Basel, Elvetia, din 1989, care s-a axat asupra "Pacii si Justitiei" si a Adunarii de la Graz, Austria, care s-a desfasurat in anul 1997, sub titlul "Reconcilierea. Dar al lui Dumnezeu si sursa de viata noua".

Prima etapa a acestui nou eveniment ecumenic la nivel european va consta din intalnirea la Roma, intre 24 si 27 ianuarie, a aproximativ 150 de delegati ai Bisericilor Conferintelor Episcopale, ai organizatiilor ecumenice, comunitatilor si miscarilor ecumenice din Europa. Evenimentele semnificative ale acestei prime etape includ participarea la Vecernia de la sfarsitul Saptamanii de rugaciune pentru Unitatea Crestina, slujba care va avea loc in bazilica "San Paolo fuori le mura" (Biserica "Sfantul Pavel din afara zidurilor"). Acest serviciu religios, din seara zilei de 25 ianuarie, va fi prezidat de papa Benedict al XVI-lea. Intalnirea ecumenica va fi deschisa in data de 24 ianuarie, cu o adresa din partea episcopului Amédée Grab, presedintele Consiliului Conferintei Episcopilor Europeni. Printre ceilalti vorbitori amintim pe pastorul Jean-Arnold de Clermont, presedintele Conferintei Bisericilor Europene, cardinalul Camillo Ruini, presedintele Conferintei Episcopale Italiene, profesorul Gianni Long, presedintele Federatiei Bisericilor Evanghelice din Italia si reprezentantul Bisericii Ortodoxe, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mentionam faptul ca IPS Sa va sustine in data de 25 ianuarie, un cuvant despre temele si scopurile celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene.

A doua etapa a Adunarii va fi reprezentata de mai multe intalniri la nivel national si regional ce se vor desfasura in a doua jumatate a anului 2006.

Cea de-a treia etapa va fi organizata in orasul Wittenberg, Germania, in luna ianuarie 2007, cand va avea loc o noua intalnire a delegatilor Bisericilor, Conferintelor Episcopale, organizatiilor ecumenice, comunitatilor si miscarilor ecumenice din Europa.

Ultima si cea mai importanta etapa se va desfasura in Romania, la Sibiu, in perioada 4-8 septembrie 2007. Organizatorii apreciaza ca atunci se vor reuni aproximativ 3000 de participanti din partea Conferintelor Episcopale si din partea Bisericilor Europene. Obiectivele acestui eveniment de mare insemnatate pentru Europa crestina sunt, in primul rand, de a afla noi cai pentru reconcilierea dintre crestini. In acest sens, Adunarea Ecumenica Europeana va fi un loc al celebrarii comuniunii care exista deja, intr-o anumita masura, intre crestinii din Europa, de asemenea, o oportunitate de a adanci cunoasterea si aprecierea diferitelor traditii spirituale si, in fine, un mijloc de a sustine miscarea ecumenica. In al doilea rand, scopul acestei Adunari este de a redescoperi Crestinismul ca "dar luminos pentru Europa de astazi". Participantii vor discuta despre preocuparile majore ale Bisericilor, care deriva din cultura europeana, din pluralismul religios si din procesul de unificare a unei Europe caracterizata de secularizare si de o nevoie crescanda de spiritualitate.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1295, Ultimul acces: 2023-03-28 11:25:48