Cardinalul Thomas Spidlik despre unitatea crestina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Thomas Spidlik despre unitatea creștină

[2006-01-12]
Cotidianul Ziua a publicat astăzi un lung interviu cu Cardinalul Thomas Spidlik, după ce ieri a publicat un mai scurt interviu cu Cardinalul Achille Silvestrini. Ambele interviuri au fost realizate de corespondenta la Vatican a publicației centrale. În materialul de astăzi, prelatul de origine cehă vorbește în repetate rânduri de problema căutatei și doritei unități între creștini.

"Cred că, în mod progresiv, se va realiza unitatea Bisericii", afirmă Cardinalul Spidlik. "Dacă dialogul dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă va avansa, unitatea va fi unul dintre rezultate. Unitatea Bisericii, însă, există, întrucât Biserica este unită de Duhul Sfânt." Vorbind despre vizitele făcute în țara noastră, prelatul afirmă în interviu: "Mergând adesea în România, am fost întrebat de multe ori în Vatican: `Care este viziunea ortodocșilor despre ecumenism?`. Întrebare la care răspundeam: `Nu merg să văd ortodocși, ci merg să-mi văd prietenii`. Iar prietenii mă primesc întotdeauna cu bucurie. Am avut un prieten foarte bun în România: părintele Dumitru Stăniloaie, pe care l-am vizitat chiar înainte de moartea sa. O problemă în calea ecumenismului dintre catolici și ortodocși rezidă tocmai în faptul că ambele părți sunt temătoare în legătură cu credința lor, au o atitudine de refuz a dialogului și nu leagă prietenii personale."

Ultima întrebare din interviu a vizat impresiile din timpul vizitelor prelatului în România. Răspunsul său a fost: "M-a impresionat menținerea minunatei tradiții a duhovnicilor. Contactul cu o persoană cu care să poți aborda teme spirituale este un lucru vital. În pofida comunismului, în România există o mare credință, iar Biserica a supraviețuit. Am constatat aceste lucruri cu ocazia vizitelor mele în țara dumneavoastră. Am spus, glumind, la Universitatea din Cluj - când mi-au decernat "laurea honoris causa" - că suntem din două părți: eu sunt un slav devenit latin, iar românii sunt latini deveniți orientali. Suntem din două lumi care trebuie să se unească. Dar, lăsând gluma la o parte, există o mare spiritualitate în România. Românii sunt, după mine, ortodocși autentici. Un pericol imens rezidă, însă, din faptul că multe persoane abandonează satele, vin la orașe și, urbanizându-se, se secularizează. Intelectualii creștini ar trebui să se implice pentru a crea un mediu al spiritualității creștine și la orașe."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1361, Ultimul acces: 2023-03-28 18:20:39