Cardinalul Cottier despre anul 2005 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Cottier despre anul 2005

[2006-01-13]
Cardinalul Georges Cottier definește fără ezitare anul 2005 ca fiind "o mare experiență spirituală". Cardinalul de origine elvețiană, care în decembrie și-a încheiat perioada de teolog al casei pontificale, a stat de vorbă cu publicația italiană Avvenire despre momentele din 2005 care l-au impresionat cel mai mult. "Două evenimente m-au impresionant cel mai mult", a spus dominicanul de 83 de ani.

Primul a fost faptul boala și moartea Papei Ioan Paul al II-lea în cadrul Anului Euharistiei, proclamat de el. "Ne-a lăsat o mare moștenire spirituală", a spus Cardinalul despre defunctul Pontif. Al doilea eveniment care l-a impresionat pe Cardinal a fost "maniera pașnică în care a avut loc succesiunea, alegerea Papei Benedict al XVI-lea". "După mai bine de 26 de ani de pontificat ar fi fost normal să existe probleme și dificultăți. Istoria însăși ne spune că astfel de lucruri ar fi putut să se întâmple. Dar nu a fost cazul." Datorită vârstei, Cardinalul Cottier nu s-a numărat printre Cardinalii electori. Dar a luat parte la Adunările Generale ale Cardinalilor - ce au reunit Colegiul Cardinalilor - care au precedat Conclavul. În aceste întâlniri nu a simțit între electori nici tensiuni și nici neliniști.

"S-a putut vedea un mare respect pentru figura Papei Wojtyla prin numărul, nemaivăzut până atunci, al personalităților care au venit la funeralii, [dar și] în modul în care mass-media a prezentat acele zile", a mai spus Cardinalul. "Lumea este într-o mare dezordine, iar Papa Ioan Paul al II-lea a fost ca un stejar, un punct de referință", și, în ciuda faptului că conceptul de paterninate nu este agreat, "deși nevoia de paternitate este vizibilă, Papa Wojtyla a umplut această nevoie". "El a fost apărătorul păcii și al vieții, deoarece a iubit viața și, dacă putem spune așa, aproape că i-a obligat pe toți care aveau o viziune diferită, să reflecteze."

Alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost "un semn de continuitate, [...] ceva foarte frumos". Sunt "desigur două personalități diferite, dar cu o asemănare evidentă, foarte profundă". "Există înainte de toate două linii ce îi unesc pe acești Papi: faptul că sunt două suflete cu viață interioară și marea lor iubire pentru Biserică". Prelatul a mai invocat ceva care, spune el, "îi pune cu adevărat în continuitate: simțul responsabilității. Iau decizii și le pun în practică. Dacă se pun pe o linie, rămân pe aceea fără ambiguități."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1343, Ultimul acces: 2023-03-19 22:58:31