Fragilitatea umana indica spre maretia lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fragilitatea umană indică spre măreția lui Dumnezeu

[2006-01-13]
Conștientizarea fragilității naturii umane, în loc să ne arunce în disperare ne permite să descoperim măreția lui Dumnezeu, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri. "Doamne, ce este omul ca să te îngrijești de el?", a întrebat Papa comentând Psalmul 143(144) în fața celor opt mii de persoane venite în Aula Paul al VI-lea pentru tradiționala audiență generală de miercuri.

În meditația sa, Sfântul Părinte s-a făcut ecoul impresiilor psalmistului, care s-a simțit "ca `o respirație`, ca `o umbră trecătoare`, scufundat în fluxul timpului care trece, marcat de limitarea proprie creaturii". Papa a adăugat: "O întrebare se naștere: De ce Dumnezeu se îngrijește de această creatură mizerabilă și decrepită?" Sfântul Părinte a răspuns, după psalmist, amintind marile lucrări cosmice și istorice ale "Împăratului suprem al ființei, al universului și al istorie". "Omul este nimic: `Deșertăciunea deșertăciunilor; totul este deșertăciune`", a spus în continuate, citând Cartea Ecleziastului. Și totuși, omul poate "să își cunoască Creatorul", și prin aceasta diferă de animale, a subliniat Papa. "Omul este capabil de adevăr, de o cunoaștere care devine o relație, o prietenie".

"În vremurile noastre este important să nu uităm de Dumnezeu, alături de celelalte cunoștințe pe care le-am acumulat în timp, și care sunt atât de multe!", a spus Episcopul Romei, lăsându-și textul pregătit deoparte pentru câteva minute. "Aceste cunoștințe devin problematice - mai mult, periculoase - dacă cunoașterii fundamentale îi lipsesc ceea ce dă sens și orientare la toate, dacă lipsește cunoașterea lui Dumnezeu Creatorul", a adăugat Papa. "Pentru creștini, Dumnezeu nu mai este, ca în filosofia dinaintea creștinismului, o teorie, ci o realitate", dat fiind că Dumnezeu s-a întrupat în Isus Cristos. "Psalmul, care începe cu descoperirea faptului că suntem slabi și în afara splendorii divine, la final ajunge la această mare surpriză a acțiunii divine: cu noi este Dumnezeu-Emanuel, care pentru creștinism are fața iubitoare a lui Isus Cristos, Dumnezeu făcut om, făcut unul dintre noi." Cu reflecția de ieri, Sfântul Părinte a continuat seria de meditații începută de Papa Ioan Paul al II-lea, pe marginea psalmilor și cântărilor din Liturgia Vesperelor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1682, Ultimul acces: 2025-01-16 16:59:36