PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti

[2006-01-08]
In cuvantul de invatatura, PF Sa a explicat sensurile pocaintei la care este chemat fiecare credincios: 'Pocainta inseamna chemarea la o viata cu totul noua, de intoarcere a gandului, a vietii, a vointei noastre, a tot ceea ce omeneste e inzestrat omul sa faca spre Dumnezeu. Intoarcerea aceasta spre Dumnezeu este pocainta, iar Biserica a randuit Taina Pocaintei si ca randuiala liturgica. Nu numai ca stil de viata crestineasca, dar si ca randuiala liturgica, spovedania, a carei randuiala, prin intrebarile si raspunsurile noastre, a celor ce ne spovedim, se arata recunoasterea pacatelor regretate sincer si fagaduinta de a nu le mai implini, de a nu le mai repeta. Pocainta este un mod de viata, acela de a fi aproape de lumina lui Hristos, de a vedea lumina lui Hristos, de a simti in suflet lumina aceasta a lui Hristos, pentru ca nu-i tot una a trece prin fata unei Sf. Biserici si a participa cu vederea si gandirea si a percepe insemnatatea mantuitoare a acestui sfant locas si alta este a o admira numai ca o opera de arta'.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Teoctist a evidentiat si alte semnificatii care se desprind din pericopa evanghelica citita in duminica de astazi: 'Invatatura de astazi, a predicii Mantuitorului Hristos, este 'pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor'. Ce intelegem noi prin 'Imparatia cerurilor'? Intelegem oare orice fel de imparatie, oricat de omeneasca, lumeasca, oricat de desavarsita ar fi legile ei? Totusi, nu poate fi desavarsita. E vorba de imparatia binelui, imparatia lui Dumnezeu, imparatia cereasca, imparatia luminii, a adevarului, de acolo de unde lumina nu se termina niciodata si roadele acestei lumini, a faptelor bune, nu se sfarsesc niciodata, ci rodesc neincetat. Ne aflam in Imparatia lui Dumnezeu, dupa cum ajungem cu cuvantul din Sf. Evanghelie de astazi, caci Biserica este Imparatia lui Dumnezeu. In Biserica suntem una, cum spunea Sf. Atanasie cel Mare, suntem una nu numai din punct de vedere al credintei, dar si al existentei noastre ca fiinte umane si al existentei noastre in spatiul acesta, cosmosul care l-a creat Dumnezeu, ca noi sa fim coroana creatiei si sa ne desfatam sufleteste ca in Imparatia lui Dumnezeu. Iisus avea sa completeze apoi cu alte expresii Imparatia lui Dumnezeu, cand a spus ca nu este mancare si bautura, nu este petrecere si nu este ganduri si lupta lumeasca, chiar daca bogatul din Evanghelie se imbraca in vison si in porfira, nu era in Imparatia lui Dumnezeu, ci s-a dus in intunericul cel mai dinafara; a ramas tot in intuneric. Imparatia lui Dumnezeu este lumina, este dreptate, adevar si bucurie in Duhul Sfant'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1566, Ultimul acces: 2024-04-16 13:59:13