Adjudeni. Sase veacuri de prezenta catolica pe vale Siretului 09.01.2006, Iasi (Catholica) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Adjudeni. Șase veacuri de prezență catolică pe vale Siretului 09.01.2006, Iași (Catholica)

[2006-01-06]
Vineri, 6 ianuarie 2006, la Adjudeni a fost prezentată cea mai recentă monografie realizată de Departamentul de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași. Volumul "Adjudeni. Șase veacuri de prezență catolică pe vale Siretului", coordonat de dr. Dănuț Doboș, prezintă date istorice, etnografice, toponimice și mărturii referitoare la satul Adjudeni. După o muncă de cercetare susținută, informează situl Ercis.ro, Departamentul de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași publică una dintre cele mai importante monografii sătești. Într-o ținută grafică de excepție, volumul se înscrie printre lucrările importante apărute în ultima perioadă.

Evenimentul prezentării monografiei "Adjudeni. Șase veacuri de prezență istorică pe valea Siretului" a adunat mulți dintre fii satului. Volumul a fost prezentat în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 16.00, care a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Moderatorul discuțiilor referitoare la monografie a fost pr. Ștefan Lupu, directorul Departamentului de Cercetare Istorică Iași și al Editurii "Sapientia" care s-a îngrijit de apariția acestui volum și care în cadrul discursului a făcut o prezentare generală a autorilor care au contribuit la alcătuirea acestui volum: Dănuț Doboș (coordonator), Petronel Zahariuc, Lucia Cireș, Daniela Butnaru, pr. Anton Dancă, pr. Claudiu Dumea, pr. Emil Dumea, pr. Cristinel Farcaș.

Printre vorbitori au fost: din partea autorilor, prof. Lucia Cireș, care este și autoarea capitolului de etnografie, în prelegerea sa a subliniat rolul important pe care îl au obiceiurile în definirea identității unui sat; apoi a urmat dl. Mihai Berariu cu detalii despre construirea bisericii; pr. prof. Emil Dumea, originar din Adjudeni, care a subliniat importanța studiului istoriei în parohiile catolice marcând în mod deosebit figura pr. Dumitru Adămuț; apoi din partea autorităților locale a luat cuvântul primarul comunei Tămășeni care și-a exprimat bucuria pentru interesul pe care Biserica îl manifestă promovând astfel de inițiative culturale. A urmat prof. Ion H. Ciubotaru care a salutat cu entuziasm apariția acestei lucrări, iar în final părintele Aurel Iștoc, parohul comunității din Adjudeni, cel care a avut inițiativa acestui studiu. Parohul și-a încheiat discursul cu următoarele cuvinte: "Oamenii fac istoria și sunt datori să o transmită mai departe celor care nu o cunosc, pentru ca toți cei care vin să învețe și să o prețuiască. Acolo unde sunt mormintele înaintașilor noștri, se construiește viitorul, iar acolo unde sunt mormintele lor și viitorul nostru trebuie să pățim cu sfială și sfințenie".

După binecuvântarea PS Petru Gherghel de la sfârșitul Sfintei Liturghii, sătenii, cu mic cu mare, au susținut pe platoul din fața bisericii un program de dansuri populare specifice zonei. Imagini de la acest moment au apărut publicate într-un album, pe situl Diecezei de Iași.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1556, Ultimul acces: 2023-03-28 11:54:22