Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Soborul Sf. Prooroc Ioan, Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Soborul Sf. Prooroc Ioan, Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului

[2006-01-07]
Care sunt principalele semnificatii ale acestei sarbatori am aflat amanunte de la parintele Constantin Bertea, vicar al Episcopiei Caransebesului: "E ceasul cand Ioan intelege ca la Botezul Sau in Iordan, Domnul Hristos era de fapt Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii, asa cum spune Scriptura. Dar, insasi slujirea Sf. Ioan fata de Mantuitorul, din clipa aceasta se schimba si se face fierbinte daruire pentru Domnul nostru Iisus Hristos pana la jertfa sau soborul slujirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, soborul Sf. Ioan Botezatorul era si in vremea respectiva format din ucenicii Sf. Ioan Botezatorul care, daruindu-se ca jertfa pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos, ii indeamna si pe ucenici sa faca acelasi lucru si sa-L urmeze pe Mantuitorul, iar cand cativa din ucenicii sai incearca sa destepe o pornire de invidie in inima invatatorului lor fata de Mantuitorul, Sf. Ioan, printr-o zguduitoare inaltime de suflet le raspunde: "Un om nu poate sa ia nimic daca nu este dat de cel ce vine din cer. Este mai presus de tot. Trebuie ca El sa creasca, iar eu sa ma micsorez".

Parintele conferentiar dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, ne-a oferit detalii despre importanta cinstirii Sf. Ioan Botezatorul in Biserica noastra: "Orice sfant are importanta lui, cu atat mai mult Sf. Ioan care a fost apreciat de Mantuitorul Insusi, ca fiind cel mai mare om nascut din femeie. Asa dupa cum se spune in Evanghelia de dupa Ioan, "in casa Tatalui Meu sunt mai multe locasuri", tot asa sunt si mai multi sfinti. Intre ei exista o anumita ierarhie, in functie de nivelul vietii duhovnicesti la care au ajuns, insa, intre acestia, Sf. Ioan Botezatorul este printre cei mai importanti. De aceea, cei care poarta numele acestui sfant, pe care Biserica il numeste "Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului", si a fost prezis chiar din Vechiul Testament ca fiind "inger in trup", au un privilegiu deosebit, dar au datorie mai mult decat in cazul altor sfinti, de a-i urma viata plina de sfintenie pe care Sf. Ioan a dus-o pe pamant".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1596, Ultimul acces: 2024-03-29 04:11:31