Manastirea Horaita, din judetul Neamt, isi praznuieste hramul principal de sarbatoarea Botezului Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manastirea Horaita, din judetul Neamt, isi praznuieste hramul principal de sarbatoarea Botezului Domnului

[2006-01-06]
Acest sfant locas a fost infiintat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cu binecuvantarea mitropolitului Veniamin Costachi. Detalii despre istoricul manastirii ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'Denumirea Manastirii Horaita provine de la numele marilor proprietari de pamant, in stapanirea carora intrau satele de pe acolo, Cracaoani, Poiana si cele din imprejurimi. Irinarh Rossetti si Ermoghen Buhusi sunt considerati principalii ctitori, dar la jumatatea veacului al XX-lea, aceasta biserica si chiliile manastiresti ajunsesera intr-o stare de ruina. De aceea, in anii 1970-1990, la Manastirea Horaita s-au facut importante lucrari de restaurare'.

Biserica Manastirii Horaita are un stil arhitectural unic, ce contine elemente romano-bizantine si rusesti. De asemenea, la Manastirea Horaita se afla si obiecte de patromoniu national si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Din nou, cu detalii, parintele arhimandrit Timotei Aioanei: 'Printre lucrurile importante care se pot intalni la Manastirea Horaita, amintim: o icoana a Maicii Domnului, care a facut si face numeroase minuni, icoana care a fost supranumita si 'Izbavitoarea de seceta' sau 'Maica Domnului de la Horaita', care este scoasa in fiecare an in procesiune la Schitul Horaicioara, in ziua Izvorului Tamaduirii; impresionanta este si catapeteasma bisericii, care a fost lucrata, dupa cum se afirma, la Viena. Aceasta catapeteasma este unicata in tara, probabil si in lume, in primul rand datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1543, Ultimul acces: 2024-03-29 07:37:57