Reactii la un film jignitor despre Sf. Tereza de Avila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Reacții la un film jignitor despre Sf. Tereza de Avila

[2006-01-07]
Episcopul Demetrio Fernandez de Tarazona, Spania, a dat publicității o scrisoare prin care denunță noul film despre Sfânta Tereza de Avila, prezentată ca un sex-simbol. Noua producție cinematografică se înscrie într-o "campanie media orchestrată" ce urmărește prezentarea sfintei "doar din prisma sexului". "Teresa, Muerte y Vida" (Tereza, Moartea și Viața) este filmat acum în Spania sub regia lui Ray Loriga, având-o pe Paz Vega în rolul Sf. Tereza.

În scrisoarea intitulată "Sărmana Sf. Tereza", Episcopul Fernandez subliniază transcendența umană și spirituală a misticii spaniole, care "a făcut istorie înainte ca mișcarea feministă să existe", și se plânge de atenția pe care presa o acordă "producerii unui film care o prezintă pe sfântă `morbid de sexy`. [...] Ce este curios este fapt că oamenii din spatele acestor idei absurde acuză Biserica de obsesie legate de sex, când se dovedește de fapt că ei sunt cei care văd sex peste tot, văd sex chiar și acolo unde nu există." Astfel de persoane "sunt incapabile să se lase pătrunse de bunătate și bucurie, proiectându-și în schimb propriile murdării asupra persoanelor, realităților și temelor, care nu au nici o legătură cu ceea ce afișează ei. Rămân blocați într-un fel de freudianism."

Episcopul Fernandez subliniază de asemenea în scrisoare că "experiențele mistice nu sunt experiențe nevrotice și nu au nimic de-a face cu represiunea sexuală". Doar prin credință poate cineva să înțeleagă aceste experiențe. "O persoană care nu are credință nu ar trebui să trateze tema experiențelor mistice deoarece vor ruina tema, și mai mult, persoana cu pricina va crede că creează o operă de artă." Ziarele spaniole au spus despre film că o va prezenta pe Sf. Tereza ca pe o revoluționară feministă care își descrie experiențele mistice ca "orgasme carnale". Episcopul Fernandez a chemat în acest context la respect față de Sfântă. "Respectați adevărul. Nu îi răstălmăciți sub nici un pretext experiențele sacre și dumnezeiești. Sărmana Sf. Tereza... sau mai bine spun sărmanii oameni care nu văd nimic altceva decât sex în aceste experiențe mistice", mai scrie Episcopul. La final prelatul și-a exprimat speranța că cei care lucrează la producerea filmului despre sfântă vor fi luminați "spre înțelegerea realităților profunde ce nu au de-a face nimic cu sexul".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1679, Ultimul acces: 2024-04-18 02:46:32