Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare

[2006-01-01]
Originar din Cezareea Capadociei, Sfantul Ierarh Vasile cel Mare s-a nascut in anul 330. Sfantul Vasile a studiat in Cezareea Capadociei, la Constantinopol si la Atena, unde l-a cunoscut pe Sfantul Grigorie de Nazianz cu care a legat o trainica prietenie. La indemnurile surorii sale, Macrina, Sfantul Vasile s-a dedicat slujirii lui Hristos, impartind o parte din averea sa la saraci. In anul 364, Sfantul Vasile a fost hirotonit preot. In anul 370 a fost ales si hirotonit episcop de Cezareea Capadociei, fiind numit si exarh al Pontului. Sfantul Vasile a trecut la cele vesnice la 1 ianuarie 379. Prin ce s-a remarcat Sf. Vasile cel Mare pe parcursul vietii ne-a spus parintele profesor Mihail Milea de la Seminarul Teologic Liceal din Bucuresti: "Sf. Vasile cel Mare trebuie privit ca un model viu, pe de o parte ca monah, pentru ca la inceput a fost monah, vietuitor in manastire, dupa ce el a terminat Teologia, el a si scris despre monahism, "Regulile monahale", dar trebuie vazut si ca ierarh, pentru ca el a fost ales arhiepiscopul Cezareei Capadociei, o localitate cu multe probleme legate de apararea dreptei credinte, de ereziile care erau in acea vreme, cat si de problemele misionare-sociale. El a fost unul din marii ierarhi care a incurajat foarte mult latura sociala. Ca ierarh, trebuie privit ca un mare aparator al Ortodoxiei si el trebuie privit si ca misionar sau, mai bine zis, un ambasador al saracilor, deoarece de la Sf. Vasile cel Mare avem "Vasiliada", e vorba de acele asezaminte sociale crestine, in care erau ajutati toti nevoiasii".

Parintele profesor Mihail Milea ne-a spus si de ce Sfantul Vasile a primit numele de "cel Mare": "Biserica i-a dat apelativul de "cel Mare" pentru a scoate in relief, in primul rand, dragostea lui mare fata de Dumnezeu, dar si fata de toti oamenii nevoiasi din societate, indiferent de etnie, religie sau stare sociala. In fiecare om vedea fata lui Dumnezeu, iar atunci cand facea un bine la cineva era constient ca Dumnezeu lucreaza prin el. Sf. Vasile cel Mare a fost arhiepiscop in Cezareea Capadociei, traind in secolul al IV-lea, numit si "secolul de aur", fiind vorba de aurul credintei, aurul jertfei, aurul marturisirii".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 5763, Ultimul acces: 2023-01-28 14:48:35