UN MISIONAR ORTODOX CU VOCATIE ECUMENICA - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

UN MISIONAR ORTODOX CU VOCATIE ECUMENICA

[2005-07-01]
Participări ale Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Daniel la congrese, simpozioane și conferințe internaționale
Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel, a înțeles și promovat într-un mod excepțional necesitatea dialogului fratern între Biserici. Ortodoxia este credința iubirii și a înțelegerii, a dialogului și comuniunii frățești. În același timp, păstrarea dreptei credințe și promovarea valorilor ortodoxe au fost preocuparea fundamentală a Înalt Prea Sfinției Sale. Dialogul ecumenic este o realitate misionară autentică în care Biserica Orto-doxă, în general, și Biserica Ortodoxă Română, în special, își aduce mărturia ei bimilenară de credință și sfințenie. Astfel, lumina transfigurată a Sfintei Liturghii, profunzimea scrierilor patristice, bogăția de sens a icoanelor, frumusețea cultului sfinților și al Maicii Dom-nului, răspunsurile teologiei la preocupările științifice și sociale contemporane sunt câteva elemente din tezaurul dreptei credințe care constituie repere ale Ortodoxiei pe care Înalt Prea Sfinția Sa le-a promovat și aprofundat în dialogul ecumenic. Aceste repere și mărturii au fost prezentate la numeroasele participări ale Înalt Prea Sfinției Sale la diferite conferințe, congrese, simpozioane, întâlniri și vizite în străinătate prin care a reprezentat Ortodoxia românească cu dăruire, discernământ și competență.

Astfel, în perioada 1990-2000, Înalt Prea Sfințitul Daniel a reprezentat sau a fost membru al unor delegații ale Bisericii Ortodoxe Române la următoarele întruniri ecumenice: a VII-a Adunare a C.E.B. de la Canberra (Australia) - 1991; întrunirea Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, Constantinopol (Turcia) - 1992; comisiile de lucru ale C.E.B., Evian (Franța) - 1992; reuniunea Comisiei "Credință și Constituție" a C.E.B., Boston (S.U.A.) - 1992; întrunirea Grupului de lucru al C.E.B., Strasbourg (Franța) - 1993; al VIII-lea Congres al Ortodoxiei Occidentale, Blanchenberge (Belgia) - 1993; Consiliul General al Bisericilor, Geneva (Elveția) - 1993; Lucrările Comitetului Central al C.E.B., Johannesburg (Africa de Sud) - 1994; Conferința "Conducerea religioasă în societatea laică", Ierusalim (Israel) - 1994; Lucrările Grupului pregătitor pentru cea de a II-a reuniune ecumenică europeană, Geneva (Elveția) - 1994; Lucrările Grupului pregătitor pentru cea de a II-a reuniune a Bisericilor europene de la Geneva (Elveția) - 1995; Conferința pregătitoare pentru cea de-a II-a Întâlnire a Bisericilor europene, Assisi (Italia) - 1995; Întâlnirea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe cu prilejul împlinirii a 1900 de ani de la scrierea Apocalipsei a Sf. Ioan Evanghe-listul, Patmos (Grecia) - 1995; Comitetul pregătitor pentru cea de-a II-a Adunare Ecumenică Europeană, Graz (Austria) - 1995; Întâlnirea Comitetului pregătitor pentru cea de-a doua Adunare Ecumenică Europeană, St. Gallen (Elveția) - 1996; Adunarea Creștină Europeană de la Graz (Austria) - 1997; Lucrările Comitetului Executiv al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Geneva (Elveția) - 1997; Lucrările Comitetului Central al Conferinței Bisericilor Europene, Nyborg (Danemarca) - 1998; Simpozion Internațional privind problema purcederii Duhului Sfânt, Viena (Austria) - 1998; Întâlnire inter-ortodoxă, Damasc (Siria) - 1998 (foto dreapta); Sinod pan-ortodox (Bulgaria) - 1998; Întâlnirea Prezidiului Conferinței Bisericilor Europene, Barcelona (Spania) - 1999.

În perioada 3-6 februarie 2000, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Praga, în Cehia (foto mijloc) la Ședința Comitetului Comun al Comisiei Conferințelor Episcopale (catolice) Europene și Conferinței Bisericilor Europene (aceasta din urmă reprezentând Bisericile Ortodoxe, Protestante, Anglicană și Vechi-Catolică din Europa). A fost dezbătută tema "Unitatea vizibilă a Bisericilor și semnificația ei pentru unitatea Europei" și a fost scoasă în evidență necesitatea cooperării între Bisericile Europei, mai ales în domeniul misiunii social-filantropice și în reconcilierea dintre diferite grupuri etnice din Europa. Cu prilejul vizitei în Cehia, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a vizitat și Mănăstirea Vilemov, așeză-mânt monahal a cărui obște este formată din maici venite de la Mănăstirea Văratec, din România.

La invitația Fundației Giovanni Agnelli din Torino, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat, în perioada 28-29 februarie 2000, la Conferința cu tema "Ortodoxia în societatea central și est-europeană și în Balcani: perspectivă istorică și situația contemporană".

De asemenea, în perioada 24-25 ianuarie 2001, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizită în Italia, la Terni, unde a susținut conferința cu titlul: "Biserica Română - Pod între Occident și Orient".

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat, în perioada 26-28 ianuarie 2001, în orașul Porto, în Portugalia, la lucrările Consiliului European al Bisericilor de redactare a documentului Charta Oecumenica, cel mai important document al Bisericilor Europene.

În data de 27 ianuarie 2001, Înalt Prea Sfinția Sa a participat la rugăciunea pentru uni-tate creștină, în orașul Braga, în Portugalia, ținând un cuvânt despre Iisus Hristos - Calea, Adevărul și Viața.

În perioada 7-11 martie 2001, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat în Elveția, la Geneva, la ședința de lucru a prezidiului Conferinței Bisericilor Euro-pene, a vizitat Centrul Ecumenic de la Geneva (foto jos) și s-a întâlnit cu Dl Konrad Raiser, secretar general al Consiliului Bisericilor Europene.

La sediul Consiliului Europei și la Universitatea "Marc Bloch" din Strasbourg, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a ținut, în perioada 25 iunie-2 iulie 2001, conferința cu tema: "Drepturile omului între ideal și realitate - un punct de vedere ortodox".

În perioada 22-30 octombrie 2001, la invitația Centrului de Studii și Documentare Marco Salizzato din Padova, Italia, împreună cu Dl Prof. Dr. Dumitru Irimia de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a inaugurat expoziția fotografică Arhitectură și mistică: Mănăstirile din Bucovina - patrimoniu al umanității și a susținut expunerea cu tema: Lumânări de Înviere. Mesajul spiritual al mănăstirilor moldave.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat, în perioada 25-28 ianuarie 2002, în Italia, la festivitățile decernării Premiului Ecumenic al Institutului "Sf. Nicolae" din Bari, festivități prezidate de Eminența Sa Francesco Cacucci, Arhiepiscop de Bari. În data de 26 ianuarie 2002, după momentul deschiderii anului universitar la Institutul "Sf. Nicolae" din Bari, a avut loc decernarea Premiului Ecumenic Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Daniel. În cuvântul său, Înalt Prea Sfinția Sa a vorbit despre "Perspective ortodoxe privind vocația creștină pentru sfințenie". În data de 27 ianuarie 2002, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a asistat la Sfânta Liturghie a comunității ortodoxe române din Bari, săvârșită în biserica "Sf. Nicolae" din Bari.

În perioada 10-20 mai, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizită în orașele germane Berlin, Freiburg și Baden-Baden. Vineri, 10 mai 2002, la palatul prezidențial din Bellevue, în prezența președintelui Germaniei Johannes Rau, Înalt Prea Sfințitul Daniel a participat la premierea mai multor personalități europene de către Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europa. În data de 11 mai 2002, în cadrul unui moment liturgic desfășurat în Catedrala mare din Berlin, Înalt Prea Sfinția Sa a primit din partea Fundației Pro Europa premiul Pro Humanitate. În perioada 13-16 mai 2002, Înalt Prea Sfințitul Daniel a poposit în casa doamnei Lidia Ionescu Stăniloae și a avut întâlniri cu profesori și studenți de la Universitatea din Freiburg, precum și cu doctoranzi români aflați la studii în Franța și Germania. În data de 19 mai 2002, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a oficiat slujba de sfințire a Capelei Michael Stourdza din Baden-Baden, precum și o slujbă de pomenire în cins-tea ctitorilor Capelei (domnitorul Mihail Sturdza și soția sa Smaranda, prințul Mihail și prințesa Maria). După terminarea ceremoniei de sfințire a Capelei, la invitația primarului general, Înalt Prea Sfințitul Daniel a semnat în cartea de onoare a orașului Baden-Baden.

Înalt Prea Sfinția Sa a participat, în perioada 4-11 iunie 2002, la Geneva, la lucrările Prezidiului și ale Comitetului Central ale Conferinței Bisericilor Europene. În data de 9 iunie 2002 a participat la Sfânta Liturghie la parohia ortodoxă română "Învierea Domnului" din Chambesy, după care s-a întâlnit cu Înalt Prea Sfințitul Damaskinos, Mitropolitul Elveției. Luni, 10 iunie 2002, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a vizitat Institutul Ecu-menic de la Bossey, la invitația P.C. Pr. Prof. Dr. Ioan Sauca, directorul acestui institut. Î

n perioada 11-14 septembrie 2002, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat în Elveția, la Geneva, la Congresul Biserică și Bioetică. Cuvântul științei și cuvântul religiei, unde a susținut expunerea cu tema Coruptibilitate și incoruptibilitate în viața umană. În perioada 7-14 octombrie 2002, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a însoțit pe Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist la Vatican, unde s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, cu președintele Italiei, Azelio Ciampi și cu președintele Consiliului de Miniștri, Slivio Berlusconi.

La invitația Prea Fericitului Părinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei și al în-tregii Elade, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Atena, în perioada 26 februarie-2 martie 2003, la lucrările prezidiului Conferinței Bisericilor Europene. În centrul atenției acestor lucrări s-a aflat pregătirea pentru a 12-a Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene, desfășurată în perioada 25 iunie-2 iulie 2003, la Trondheim, în Norvegia. Alte aspecte ale activității Conferinței Bisericilor Europene evaluate la prezidiul de la Atena au fost: eforturile recente ale conducerii Conferinței Bisericilor Europene în favoarea păcii, consultațiile Comisiei "Biserici în dialog" privind cooperarea între Facultățile de teologie din Europa (Gratz, Austria, decembrie 2002), probleme de eclesiologie în dialogul dintre Bisericile ortodoxe și Comunitatea eclesială protestantă de Leuenberg (noiembrie 2002), consultația Comisiei "Biserică și Societate" privind "libertatea religioasă - Biserici majoritare și Biserici minoritare în relația lor cu statul (Viena, noiembrie 2002), colocviile privind situația și rolul femeilor în Biserică și societate azi, violența rasială și opera social-caritativă a Bisericilor și organizațiilor bisericești în Europa Centrală și de Est.

La invitația Sanctității Sale Bartolmeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a efectuat, în perioada 15-17 martie 2003, o vizită la Istanbul, la Patriarhia Ecumenică, cu prilejul serbării Duminicii Ortodoxiei. În cadrul acestei vizite Înalt Prea Sfinția Sa a participat la resfințirea Bibiliotecii Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, s-a întâlnit cu Înalt prea Sfințitul Mitropolit Hrisostom de Efes, fost profesor la renumita Academie Teologică din Halki și a efectuat o vizită la Consulatul general al României din Istanbul, împreună cu Înalt Prea Sfințitul Ghenadios, Mitropolit de Sassima.

Între 8-14 mai 2003, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a însoțit delegația Bise-ricii Ortodoxe Române condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, într-o vizită oficială în Germania. În cadrul acestei vizite, Înalt Prea Sfințitul Daniel s-a întâlnit cu Pre-ședintele Germaniei, Dr. Johannes Rau, cu Doamna Dr. Gertraud Burkert, viceprimarul orașului Munchen, cu Eminența Sa Cardinalul Dr. Friedrich Wetter de Munchen, cu Dl Prof. Theodor Nikolau, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Munchen. Duminică, 11 mai 2003, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel, împreună cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist și alți ierarhi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, cu ocazia hirotoniei întru Episcop a Prea Cuviosului Părinte Arhimandrit Sofian Pătrunjel, cu titlul de Brașoveanul.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat, în perioada 27-28 iunie 2003, în Germania la Simpozionul de Biologie Tumorală de la Freiburg in Breisgau, susținând conferința cu tema: A vindeca și a ajuta în tradiția Bisericii Răsăritene. În Norvegia s-a desfășurat, în perioada 29 iunie-2 iulie 2003, cea de-a XII-a Adunare a Conferinței Bisericilor Europene de la Trondheim, care a avut ca temă: Iisus Hristos vindecă și reconciliază. Mărturia noastră în Europa. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Daniel s-a întâlnit cu Grația Sa Dr. Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Bisericii Anglicane, cu Excelența Sa Dr. Richard Chartres, Episcop de Londra și cu Dl Kare Gjonnes, guvernatorul regiunii Sor-Trondelag din Norvegia. În perioada 19 iulie-03 august 2003, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizită în Franța ca răspuns la invitațiile primite din partea Mănăstirii catolice "Sf. Ilie" din St. Remy - Dijon și din partea Prea Sfințitului Pierre Moleres, Episcop de Bayonne, Lescar și Oloron.

În perioada 24-28 septembrie 2003, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat în Italia, la Padova (foto), la al doilea Colocviu Ecumenic Inter-național cu tema Biserică și Societate, prezentând comunicarea: Liturghia eu-haristică și filantropia cre-ștină. Necesitatea unității lor permanente.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Moscova, în perioada 17-20 noiembrie 2003, la Conferința Teologică Internațională Învățătura Ortodoxă despre Biserică, prezentând comunicarea cu tema: Unitatea Bisericii. Natura și scopul ei.

În perioada 13-18 decembrie 2003, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Centrul ecumenic de la Geneva, la prima întrunire a noului Comitet Central al Conferinței Bisericilor Europene. Luni, 15 decembrie 2003, Înalt Prea Sfințitul Daniel, împreună cu Înalt Prea Sfințitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, a oficiat, în localitatea La Tour de Peilz, Elveția, slujba înmormântării medicului de origine română Dr. Paul van Saanen, bun creștin ortodox și susținător al multor activități social-misionare din România.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat în Polonia, la castelul Kamien Slaski de lângă orașul Opole, în perioada 29 ianuarie-2 februarie 2004, la întrunirea Comitetului unit al Conferinței Bisericilor Europene (KEK) și al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). Pe agenda întrunirii din Polonia s-au aflat următoarele teme: situația relațiilor dintre Bisericile Europei azi, importanța documentului Charta Oecumenica din 2001 pentru cooperarea dintre Bisericile Europei azi, pregătirea celei de-a III-a Adunări creștine europene în 2007, problema familiilor mixte din punct de vedere confesional, precum și relația Bisericilor din Europa cu Islamul, din ce în ce mai prezent în Europa. Luni, 2 februarie 2004, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Înalt Prea Sfințitul Daniel a concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu Prea Fericitul Părinte Sava, Primatul Poloniei, în Catedrala Mitropolitană din Varșovia. Înalt Prea Sfinția Sa a mai avut întrevederi cu Prea Fericitul Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii, cu Înalt Prea Sfințitul Ghenadios, Mitropolit de Sassima și cu doamna Irina Comarovschi, Ambasadorul României în Polonia.

Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la trecerea la viața veșnică a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Roma, în Italia, în perioada 28-30 septembrie 2004, împreună cu Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională și cu Înalt Prea Sfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Romano-Catolic de București, la deschiderea expoziției Ștefan cel Mare și Sfânt - punte între Orient și Occident, în Salonul Sixtin al Muzeului Vaticanului. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinția Sa a avut întâlniri cu Domnul Francesco Buronelli, direc-torul Muzeelor Vaticanului, Eminența Sa Cardinalul Edmund Casimir Szoka, președinte al Guvernoratului Vaticanului, Eminența Sa Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat al Vaticanului și cu alte personalități eclesiastice și culturale.

În data de 28 septembrie 2004, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Prea Sfinția Sa a participat la Academia di Romania din Roma, la un Simpozion științific dedicat anului omagial Ștefan cel Mare și Sfânt - 500. Tot în data de 28 septembrie, împreună cu Înalt Prea Sfințitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Occidentală și Meridională, a săvârșit slujba de sfințire a noului iconostas al parohiei ortodoxe Sf. Ioan Casian, în biserica Scala Celi din Roma.

În perioada 3-5 februarie 2005, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a participat la Chartres, lângă Paris, la Ședința anuală de lucru a Comitetului unit al Conferinței Bisericilor Europene și al Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa. A fost discutată situația ecumenică din Europa astăzi: secularizarea crescândă, pluralismul religios intens și unele tensiuni privind atitudinea populației creștine față de musulmanii din diferite țări occidentale.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a efectuat, în perioada 7-11 martie 2005, o vizită la Nisa, în sudul Franței, participând la ciclul de conferințe "Bible et vie" organizate în ca-drul Centrului Universitar Mediteranian și susținând conferința cu tema "Păcatul și cul-pabilitatea dintr-o perspectivă ortodoxă".

În perioada 6-8 aprilie 2005, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel a făcut parte din de-legația care a participat la Vatican la funerariile Sanctității Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. Vineri, 27 mai 2005, Înalt Prea Sfințitului Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a susținut la Universitatea "Marc Bloch" din Strasbourg (Franța) conferința, cu tema: "Ortodoxia în era construcției europene".

Între 3-7 iunie 2005, Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a participat la ședința anuală a Comitetului Central și a Prezidiului Conferinței Bisericilor Europene la Neapolis, Creta.

Protos. Paisie Teodorescu
Secretar Eparhial

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 2456, Ultimul acces: 2024-04-12 13:10:46