Episcopul Ignatie: Din pacate, si noi suntem exact in aceeasi situatie ca cei noua leprosi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Ignatie: Din păcate, și noi suntem exact în aceeași situație ca cei nouă leproși

[2023-01-16]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Episcopul Ignatie a vorbit duminică despre atitudinea celor care consideră că li se cuvine tot ceea ce primesc bun de la ceilalți, devenind indiferenți la jertfa sau efortul depus de aceia.
Ierarhul a slujit în Duminica celor zece leproși în Parohia Novaci, Protopopiatul Huși.
„Din păcate și noi suntem exact în aceeași situație, ca cei nouă leproși. Când vrem să obținem ceva cu multă ardoare, ne smerim (ne ploconim), tocmai în ideea de a obține ceea ce sufletul își dorește atât de mult. Când ne vedem cu dorința împlinită, nu ne mai întoarcem înspre binefăcătorul nostru, nu stăm aproape de el, mulțumindu-i și fiindu-i recunoscători, pentru că, undeva, în adâncul conștiinței noastre, credem că ni se cuvine acel dar”.
„Aș numi această atitudine, prin care noi credem că merităm darurile pe care le primim, misecuvenism (un cuvânt format dintr-un verb substantivizat). Când primim daruri și credem că acestea ni se cuvin, nu mai avem nevoie nici de recunoștință, nici de smerenie, nici de mulțumire”.
„Putem să verificăm caracterul unui om prin modul cum se raportează acesta la binefăcătorii lui, prin modul în care știe să fie aproape de aceștia, în orice fel de circumstanță, chiar dacă acești binefăcători ajung, la un moment dat, să devină blam-ul lumii. Omul care știe că a beneficiat de dragostea cuiva, rămâne lângă cel care l-a ajutat în momentele în care a avut cea mai mare nevoie”.
„Mulți dintre noi picăm acest examen, în ceea ce privește caracterul nostru”, a subliniat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 266, Ultimul acces: 2024-06-15 03:51:44