Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la locul sau de odihna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la locul său de odihnă

[2023-01-15]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat duminică la locul său de odihnă, cimitirul Bellu din Capitală.
Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 173 de ani de la nașterea poetului și celebrării Zilei Culturii Naționale.
Slujba parastasului pentru poetul național a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a afirmat, în cuvântul rostit după slujbă, că rugăciunea este cea mai înaltă formă de cinstire a lui Mihai Eminescu.
„Ori de câte ori ne aflăm în preajma mormântului marelui poet Mihai Eminescu sau în orice alt loc, în țară sau dincolo de graniță, ne gândim în mod special la cel care a reușit să-i unească pe români, la Mihai Eminescu”.
„Fie că este ziua lui de naștere, fie că este ziua morții, ne aducem aminte de trăirile înalte, de vibrațiile, credința, întrebările și marele ideal pe care le‑a avut Eminescu. De aceea, printre cele mai frumoase evocări ale scriitorilor, cele mai frumoase versuri și cântări ni-l aduc mai aproape”.
„În multe locuri din țară și de dincolo de hotare, acolo unde sunt comunități de români, am văzut aproape în fiecare publicație un articol, o poezie, un gând închinat lui Eminescu”.
„Eminescu ne adună în aceste zile și, de aceea, cea mai înaltă formă de cinstire a lui rămâne rugăciunea”.
„Dincolo de cuvinte, discursuri, materiale scrise, de tot ceea ce întâlnim acum, nimic nu este mai important decât rugăciunea, rugăciunea însă în stare de evlavie”, a menționat PS Timotei Prahoveanul.
Anterior, a fost oficiată Sfânta Liturghie în capela cimitirului bucureștean de un sobor de clerici condus de părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din București.
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg și jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Mai multe imagini, în Galeria Foto. 

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 366, Ultimul acces: 2025-03-24 02:36:20