Nu avem o cultura minora, desi limba romana este de circulatie restransa, semnaleaza Presedintele Academiei Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nu avem o cultură minoră, deși limba română este de circulație restrânsă, semnalează Președintele Academiei Române

[2023-01-12]
de Sorin Ionițe

Președintele Academiei Române a explicat joi că nu avem o cultură minoră în ciuda handicapului lingvistic pus pe seama faptului că limba română este de circulație prea restrânsă.
„Despre cultura română s-a spus adesea și am spus-o mai mult noi, românii, că a fost și este o cultură minoră. Minoratul acesta s-ar fi datorat mai ales limbii române, una de circulație prea restrânsă, dar și conținutului insignifiant sau imitativ al creațiilor noastre. La o analiză mai atentă, însă, se vede că lucrurile nu stau tocmai așa. În scurta lui viață pământească, se vede cum ceea ce a făcut Eminescu a căpătat mereu dimensiuni de tot mai mare profunzime. De la poezii precum ‹La moartea lui Aron Pumnul› și ‹Fiind băiet păduri cutreieram› până la ‹Scrisori› și ‹Luceafărul›, versul s-a mlădiat mereu, tinzând spre perfecțiune”, a precizat Acad. Ioan Aurel Pop.
Președintele Academiei Române a precizat că nu numai Emienscu este cel care face din cultura română o cultură europeană și universală și a oferit mai multe exemple.
Totodată, academicianul a subliniat: „Creatorii români autentici nu au fost complexați niciodată de marile culturi, ci s-au simțit în largul lor – de la clasicii greci și romani până la marii reprezentanți ai curente contemporane lor din Occident. Au exprimat mereu în acest cadru general specificul locului lor și au făcut-o cu demnitate”.
„A existat și există handicapul limbii, pentru că nu este totuna să fii un mare poet de limba engleză sau un mare poet de limba română. Dar acest fapt e în același timp un dezavantaj și o binecuvântare fiindc㠋patria noastră este limba română›, așa cum spunea un înaintaș la care ne gândim mai rar decât s-ar cuveni”, a spus Acad. Ioan Aurel Pop.
La evenimentul organizat de Academia Română cu ocazia Zilei Culturii Naționale, au fost rostite mai multe cuvântări. Manifestarea s-a încheiat cu recitalul „Domnule și Frate Eminescu”, susținut de actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Evenimentul a fost transmis live prin intermediul platformei Zoom.
Ziua Culturii Naționale a fost instituită în 2010 la inițiativa Academiei Române și a fost legiferată de Parlament prin Legea nr. 238/2010.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 224, Ultimul acces: 2024-05-28 06:15:52