Papa Francisc se roaga pentru victimele atentatului de la biserica din Congo - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc se roagă pentru victimele atentatului de la biserica din Congo

[2023-01-17]
Papa Francisc
Papa Francisc și-a exprimat marți apropierea față de victimele atentatului cu bombă de la o biserică din Republica Democrată Congo (RDC), soldat cu cel puțin 14 morți și peste 60 de răniți. „În rugăciune, Sfântul Părinte îi încredințează pe cei decedați și pe cei răniți milostivirii lui Dumnezeu. Îl imploră pe Cristos, Domnul Vieții, pentru ca toți cei suferinzi să găsească mângâiere și încredere în Dumnezeu, invocând asupra lor darul păcii”, se arată într-o telegramă trimisă la 17 ianuarie în numele Sfântului Părinte. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atentatul mortal cu bombă de duminică de la o slujbă religioasă dintr-o biserică penticostală din orașul Kasindi, situat în est, la granița cu Uganda. Autoritățile congoleze au declarat a doua zi după atac că bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 14 persoane, potrivit The Associated Press.

Pontiful a trimis mesajul de condoleanțe cu două săptămâni înainte de a se deplasa în Republica Democrată Congo. El are programată o vizită în capitala congoleză Kinshasa între 31 ianuarie și 3 februarie, unde se va întâlni cu victimele violențelor din regiunea de est a țării. Papa Francisc trebuia inițial să viziteze, pe lângă Kinshasa, și Goma, capitala regiunii Kivu de Nord, în itinerariul său din iulie, înainte ca această călătorie să fie amânată pentru februarie. Această oprire a fost eliminată din programul pentru 2023, probabil din cauza preocupărilor legate de securitatea din estul RDC. Violențele din estul Congo au creat o criză umanitară severă, cu peste 5,5 milioane de persoane strămutate din casele lor, al treilea cel mai mare număr de persoane strămutate în interiorul țării din lume. Denis Mukwege, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că speră ca vizita papală din ianuarie să facă lumină asupra „crimelor împotriva umanității” care au loc în regiunea de est a RDC.
Forțele Aliate Democrate, o filială africană a Statului Islamic, a atacat în octombrie 2022 un spital al misiunii catolice din provincia nord-estică a țării, Kivu de Nord, și a ucis șase pacienți și pe sora catolică Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki. Un alt grup rebel înarmat, M23, a executat 131 de persoane „în cadrul unei campanii de crime, violuri, răpiri și jafuri împotriva a două sate”, a raportat ONU la 8 decembrie 2022. Mesajul de condoleanțe al Papei Francisc după atentat a fost adresat pastorului Andre Bokundoa-Bo-Likabe, președintele Bisericii lui Cristos din Congo, care a cerut „anchete credibile pentru a stabili responsabilitatea” pentru atac și ca guvernul să asigure îngrijiri adecvate pentru „toți răniții împrăștiați în diferite spitale”.
Episcopul catolic congolez Melchisedec Sikuli Paluku a condamnat, de asemenea, atacul „atroce” asupra bisericii protestante și a asigurat familiile afectate de „rugăciunile fervente ale Diecezei sale în aceste momente de încercare”. Mons. Paluku, Episcop de Butembo-Beni, în estul țării, a subliniat că autoritățile au obligația de „a proteja cetățenii, precum și bunurile lor” și de „a aplica cu scrupulozitate principiul sacralității vieții și inviolabilitatea lăcașurilor de cult”. „Oricine ucide este împotriva planului lui Dumnezeu”, a spus prelatul.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 258, Ultimul acces: 2024-06-15 07:21:51