Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea

[2023-01-05]
Zeci de mii de persoane au fost prezente în Piața San Pietro la funeraliile de joi ale Papei emerit Benedict al XVI-lea, un teolog de frunte al secolului al XX-lea și primul Papă care s-a retras din funcție în aproape 600 de ani. Membri ai familiei regale, Cardinali, Patriarhi, oficiali guvernamentali și numeroase familii catolice și persoane consacrate au participat la funeralii într-o dimineață rece și cețoasă la Vatican. Peste 3.700 de preoți au concelebrat Liturghia. Cardinalii Joseph Zen, Daniel DiNardo, Timothy Dolan, Gianfranco Ravasi și Giuseppe Betori, toți Cardinali creați de Papa Benedict al XVI-lea, au fost așezați în primul rând. Vaticanul a precizat că au concelebrat 125 de Cardinali.

Ceremonia a început cu transportarea sicriului de lemn al Papei emerit de la Bazilică în Piața San Pietro. Arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul personal al Papei Benedict, s-a apropiat de sicriu, a îngenuncheat în fața lui și l-a sărutat. Mulțimea s-a rugat apoi misterele de durere ale Rozariului, în limba latină, pentru odihna sufletului răposatului Papă. Sfânta Liturghie funerară a fost simplă și solemnă, în conformitate cu dorința Pontifului de origine germană. Corul Capelei Sixtine a cântat „Salve Regina”, „In Paradisum” și alte imnuri. În spatele altarului a fost expusă o imagine a Învierii lui Cristos, pe Bazilica San Pietro.
Papa Francisc a prezidat funeraliile predecesorului său, Papa emerit Benedict al XVI-lea. În omilia sa, a reflectat asupra ultimelor cuvinte ale lui Isus pe cruce: „Tată, în mâinile Tale îmi încredințez spiritul meu”. „Poporul credincios al lui Dumnezeu, adunat aici, însoțește și îi încredințează acum viața celui care a fost păstorul lor”, a spus el. „La fel ca femeile de la mormânt”, a continuat, „și noi am venit cu parfumul recunoștinței și cu balsamul speranței, pentru a-i arăta încă o dată iubirea care este nemuritoare. Dorim să facem acest lucru cu aceeași înțelepciune, tandrețe și devotament pe care ni le-a dăruit de-a lungul anilor.”
Papa Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani. După cum a confirmat Arhiepiscopul Gänswein, ultimele sale cuvinte au fost „Signore, ti amo!” (Doamne, te iubesc). Aproape 200.000 de persoane au venit să îl vadă pe Papa Benedict al XVI-lea cum se odihnește în interiorul Bazilicii San Pietro în zilele premergătoare funeraliilor. „Împreună, vrem să spunem: «Tată, în mâinile Tale îți încredințăm spiritul său»”, a spus Papa Francisc în omilia sa. „Papă Benedict, prieten credincios al Mirelui, fie ca bucuria ta să fie deplină atunci când îi vei auzi vocea, acum și în veci.” Vaticanul a invitat doar două delegații oficiale de stat – din Italia și Germania – la funeralii, dar unii șefi de stat și personalități publice au decis să participe în mod neoficial. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Cehiei, Petr Fiala, și președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, au venit la Vatican pentru a asista la ceremonie, alături de membrii familiei regale europene, regina Sofia a Spaniei și regele Filip și regina Mathilde ai Belgiei.
La Rugăciunea credincioșilor, a doua rugăciune a fost rostită în limba germană: „Pentru Papa emerit Benedict, care a adormit în Domnul: Fie ca Păstorul veșnic să îl primească în împărăția Sa de lumină și pace”. Lecturile pentru Sfânta Liturghie au fost: Isaia 29,16-19 în spaniolă; Psalmul 23 cântat în latină; 1Petru 1,3-9 în engleză și Evanghelia de la Luca 23,39-46 citită în italiană. La finalul Liturghiei de înmormântare, Papa Francisc s-a oprit în rugăciune și tăcere în fața sicriului, pe care l-a atins. Clopotele au bătut și mulțimea a aplaudat în timp ce sicriul Papei emerit era fost purtat în Bazilica San Pietro până la locul de înmormântare, în cripta Bazilicii. Oamenii au fluturat steaguri și bannere, inclusiv unul pe care scria „Santo Subito”, cerând canonizarea imediată a lui Benedict.
Născut Joseph Aloisius Ratzinger, a fost ales ca Papă în aprilie 2005, luându-și numele de Benedict al XVI-lea, după decenii de servicii aduse Bisericii Catolice ca teolog, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, Cardinal și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, căruia i-a succedat în fruntea Bisericii Catolice. Recunoscut pe scară largă ca unul dintre cei mai buni teologi ai Bisericii Catolice, pontificatul Papei Benedict a fost marcat de o înțelegere profundă a provocărilor la care este supusă Biserica în fața agresiunii ideologice crescânde, nu în ultimul rând din partea unei mentalități occidentale din ce în ce mai laice, atât în interiorul, cât și în afara Bisericii. El a avertizat cu privire la „dictatura relativismului” într-o omilie chiar înainte de Conclavul din 2005 care l-a ales Papă.
La 11 februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a șocat lumea cu un anunț în limba latină privind retragerea sa, devenind primul Papă din ultimii 600 de ani care face acest lucru. A invocat vârsta sa înaintată și lipsa de putere ca fiind necorespunzătoare pentru exercitarea funcției sale. Reflectând asupra vieții de după moarte, într-un mesaj de la rugăciunea Angelus din 2 noiembrie 2008, Papa Benedict al XVI-lea spunea că viața veșnică va fi ca și cum „te-ai cufunda în oceanul iubirii infinite, unde timpul nu mai există. Plenitudine de viață și bucurie: Aceasta este ceea ce sperăm și așteptăm de la a fi cu Cristos.” (Courtney Mares și Hannah Brockhaus pentru Catholic News Agency)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 392, Ultimul acces: 2025-03-15 21:03:07