Papa spune Serviciului Tinerilor Misionari sa promoveze fara odihna pacea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa spune Serviciului Tinerilor Misionari să promoveze fără odihnă pacea

[2023-01-09]
Adresându-se celor 300 de membri ai Serviciului Misionar al Tineretului Italian (Servizio Missionario Giovani – SERMIG), Papa Francisc a lăudat sâmbătă dimineață, 7 ianuarie, munca neobosită a organizației cu tinerii pentru a construi fraternitatea și pacea inspirate de Evanghelie, amintindu-le că pacea vine întotdeauna de la Dumnezeu. „Războiul se poate face fără Dumnezeu, dar pacea se poate face numai cu El.” SERMIG este o organizație catolică ai cărei membri sunt angajați să răspândească Evanghelia speranței prin voluntariat în pace și în proiecte de solidaritate pentru cei săraci.

SERMIG a fost fondat la Torino, nordul Italiei, în 1964 de un cuplu catolic italian, Ernesto Olivero și soția sa Maria, alături de un grup de tineri care doreau să se angajeze în acțiuni concrete pentru justiție socială și pace inspirată de Evanghelie. În discursul său, Papa Francisc a lăudat munca SERMIG, care, a spus el, „este un fel de copac mare crescut dintr-o sămânță mică”, semănată în anii 60, menționând că această perioadă marcată de Conciliul Vatican II, a fost „un timp fructuos” pentru Biserică, o perioadă în care au înflorit multe mișcări laice ecleziale. „Roadele (acestei semințe) arată că SERMIG-ul nu a făcut un simplu activism, ci a lăsat spațiu (Domnului): l-a rugat, l-a adorat, l-a recunoscut în cei mici și în săraci, l-a primit în cei marginalizați.”
Printre numeroasele activități și inițiative promovate de-a lungul acestor șase decenii, Papa a evidențiat transformarea Arsenalului Militar din Torino în „Arsenalul Păcii” (Arsenale della Pace) la începutul anilor 80. Complexul de 45.000 de metri pătrați, unde au fost produse multe dintre armele folosite în timpul celor două războaie mondiale, a fost transformat într-o mănăstire urbană în 1983, care a oferit adăpost bărbaților și femeilor ce căutau ajutor, și un punct de întâlnire pentru mii de tineri veniți din Italia și din alte țări pentru a discuta despre pace și justiție, a învăța despre construirea păcii și a se ruga împreună. „Visul care animă inimile prietenilor SERMIG este speranța unei lumi fraterne.”
„Arsenalul Păcii”, ca și alte inițiative SERMIG și, în general, toate operele comunităților creștine, „sunt un semn al Evangheliei (…), rodul visului lui Dumnezeu, am putea spune al puterii Cuvântului lui Dumnezeu”, a spus Sfântul Părinte. „Iată visul lui Dumnezeu, pe care Duhul Sfânt îl duce mai departe în istorie prin poporul Său credincios. Așa a fost și pentru voi: prin credința și bunăvoința lui Ernesto, a soției sale și a primului grup SERMIG, a devenit visul multor tineri.” Pontiful a remarcat că Arsenalul este acum un loc în care „armele păcii” – sunt făurite, învățându-i pe tineri „să se întâlnească, să dialogheze și să primească”, cu alte cuvinte, „să fraternizeze”. „Visul care animă inimile prietenilor din SERMIG este speranța unei lumi fraterne.” Papa Francisc a mulțumit, așadar, SERMIG pentru că a dat viață acestui vis de fraternitate, pe care a dorit să îl relanseze în Biserică și în lume prin scrisoarea enciclic㠄Fratelli Tutti”, remarcând că pacea nu poate fi construită fără Dumnezeu.
Papa a încurajat SERMIG „să nu obosească niciodată să construiască Arsenalul Păcii”, spunând că acesta este un șantier în continuă construcție, așa cum o dovedesc alte inițiative pe care organizația catolică le-a lansat, inclusiv „Arsenalul Speranței” din Sao Paulo, Brazilia, „Arsenalul Întâlnirii” din Madaba, Iordania, și „Arsenalul Armoniei” din Pecetto Torinese, Italia. În încheiere, Sfântul Părinte a recunoscut c㠄fiecare bărbat și femeie de bunăvoință poate lucra în Arsenalele păcii, speranței, întâlnirii și armoniei”, însă, a spus el, doar o comunitate de credință și de rugăciune înrădăcinată în Evanghelie poate îndeplini pe deplin această misiune. (Lisa Zengarini pentru Vatican News)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 271, Ultimul acces: 2024-06-07 07:12:46