Papa Francisc: O cale spre pace in acest „al treilea razboi mondial” fragmentar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: O cale spre pace în acest „al treilea război mondial” fragmentar

[2023-01-09]
Comunitatea globală este angajată într-un „al treilea război mondial”, marcat de o teamă sporită, de conflicte și de riscul de violență nucleară, dar un nou angajament față de „adevăr, justiție, solidaritate și libertate” poate oferi o cale spre pace, a declarat luni Papa Francisc în fața diplomaților internaționali. Citând războiul în curs de desfășurare din Ucraina, dar făcând referire și la conflictele din locuri precum Siria, Africa de Vest, Etiopia, Israel, Myanmar și Peninsula Coreeană, Sfântul Părinte a spus că această luptă globală este „purtată fragmentar”, dar este totuși interconectată. „Astăzi, cel de-al treilea război mondial are loc într-o lume globalizată în care conflictele implică direct doar anumite zone ale planetei, dar de fapt le implică pe toate”, a spus Sfântul Părinte, vorbind în Palatul Apostolic din Vatican.

Suveranul Pontif a făcut aceste remarci în cadrul discursului său anual adresat corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun. Și-a caracterizat discursul ca fiind „un apel la pace într-o lume care asistă la o intensificare a diviziunilor și a războiului”. Ca parte a acestei intensificări a tensiunilor, Papa a avertizat cu privire la amenințarea crescută a războiului nuclear, atrăgând atenția în special asupra blocajului negocierilor pentru acordul nuclear cu Iranul. Le-a spus diplomaților reuniți că deținerea de arme nucleare este „imoral㔠și a cerut să se pună capăt unei mentalități care urmărește descurajarea conflictului prin dezvoltarea unor mijloace de război din ce în ce mai letale. „Este necesar să schimbăm acest mod de gândire și să ne îndreptăm spre o dezarmare integrală, deoarece nici o pace nu este posibilă atunci când instrumentele de moarte proliferează.”
Propunând o cale spre pacea globală, Sfântul Părinte s-a inspirat puternic din „Pacem in Terris”, enciclica papală promulgată de Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea în 1962. A spus că condițiile care l-au determinat pe „bunul Pap㔠să emit㠄Pacem in Terris” în urmă cu 60 de ani prezintă o asemănare izbitoare cu starea lumii de astăzi. În special, Sfântul Părinte s-a inspirat din ceea ce Papa Ioan al XXIII-lea a descris ca fiind „cele patru bunuri fundamentale” necesare pentru pace: adevărul, dreptatea, solidaritatea și libertatea, valori care „servesc drept piloni ce reglementează relațiile dintre indivizi și comunitățile politice deopotrivă”. În ceea ce privește „pacea în adevăr”, Sfântul Părinte a subliniat „datoria primar㔠a guvernelor de a proteja dreptul la viață în fiecare etapă a vieții umane. „Pacea cere înainte de toate apărarea vieții, un bun care astăzi este pus în pericol nu doar de conflicte, foamete și boli, ci prea adesea în pântecele mamei, prin promovarea unui pretins «drept la avort»”, a spus Papa Francisc, cerând totodată să se pună capăt pedepsei cu moartea și violenței împotriva femeilor.
Vorbind despre necesitatea libertății religioase pentru pace, Sfântul Părinte a remarcat persecuția religioasă larg răspândită împotriva minorităților creștine, dar și discriminarea în țările în care creștinismul este o religie majoritară. „Libertatea religioasă este, de asemenea, pusă în pericol acolo unde credincioșii își văd limitată capacitatea de a-și exprima convingerile în viața societății în numele unei înțelegeri greșite a incluziunii”, a spus el. În ceea ce privește justiția, Sfântul Părinte a făcut apel la o „regândire profund㔠a sistemelor multilaterale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, pentru a le face mai eficiente în a răspunde la conflicte precum războiul din Ucraina. A criticat, de asemenea, organismele internaționale pentru „impunerea unor forme de colonizare ideologică, în special asupra țărilor mai sărace” și a avertizat asupra riscului tot mai mare de „totalitarism ideologic” care promovează intoleranța față de cei care nu sunt de acord cu anumite poziții despre care se pretinde că reprezint㠄progresul”.
Sfântul Părinte a vorbit și despre necesitatea de a aprofunda simțul solidarității globale, citând patru domenii de interconectare: imigrația, economia, munca și grija pentru creație: „Căile păcii sunt căi de solidaritate, pentru că nimeni nu poate fi salvat singur. Trăim într-o lume interconectată în care, în cele din urmă, acțiunile fiecăruia au consecințe pentru toți.” În fine, în ceea ce privește „pacea în libertate”, a avertizat asupra „slăbirii democrației” în multe părți ale lumii și a creșterii polarizării politice. A spus că pacea este posibilă doar dac㠄în fiecare comunitate în parte nu prevalează acea cultură a opresiunii și agresiunii în care aproapele nostru este privit mai degrabă ca un dușman pe care trebuie să îl atacăm, decât ca un frate sau o soră pe care să îl primim și să îl îmbrățișăm”.
Discursul Sfântului Părinte adresat corpului diplomatic, care include reprezentanți ai celor 91 de țări și entități care au o ambasadă acreditată pe lângă Sfântul Scaun, a fost, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă punctele de interes diplomatic ale anului trecut și așteptările pentru anul care urmează. Printre reperele importante s-a numărat semnarea unor noi acorduri bilaterale atât cu Republica Democrată Săo Tomé și Principe, cât și cu Republica Kazahstan. De asemenea, Sfântul Părinte a menționat pe scurt acordul provizoriu dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză, convenit pentru prima dată în 2018 și reînnoit în 2022 pentru încă doi ani. „Sper ca această relație de colaborare să poată crește, în beneficiul vieții Bisericii Catolice și al poporului chinez.” Următorul reper semnificativ pe agenda diplomatică a Papei: călătoria sa în Republica Democrată Congo la sfârșitul lunii, ca „pelerin al păcii”, urmată de o vizită comună în Sudanul de Sud cu Arhiepiscopul de Canterbury și cu capul Bisericii Prezbiteriene din Scoția.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 297, Ultimul acces: 2024-06-23 07:32:53