Papa Francisc: Etica IA trebuie sa protejeze binele familiei umane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Etica IA trebuie să protejeze binele familiei umane

[2023-01-10]
Papa Francisc i-a primit marți, 10 ianuarie, pe semnatarii „Apelului de la Roma” pentru Etica Inteligenței Artificiale (IA), promovat de Academia Pontificală pentru Viață și Fundația Renașterea, și a aplaudat eforturile acestora de a proteja binele familiei umane, de a promova o etică în spiritul comuniunii și fraternității și de a fi vigilenți față de utilizările abuzive ale tehnologiei și ale inteligenței artificiale. Sfântul Părinte a încurajat totuși folosirea acestor instrumente în moduri care să protejeze familia umană și să promoveze binele comun.

Apelul pentru etica inteligenței artificiale este un document semnat la Roma, la 28 februarie 2020, de Academia Pontificală pentru Viață, Microsoft, IBM, FAO și Ministerul Inovării, parte din guvernul italian, pentru a promova o abordare etică a inteligenței artificiale. Ideea din spatele acestui document a fost aceea de a promova un sentiment de responsabilitate comună în rândul organizațiilor internaționale, al guvernelor, al instituțiilor și al sectorului privat, în efortul de a crea un viitor în care inovația digitală și progresul tehnologic să acorde omenirii centralitatea sa. Îndreptându-se spre o nouă algor-etică, semnatarii s-au angajat să solicite „dezvoltarea unei inteligențe artificiale care să fie în slujba fiecărei persoane și a umanității în ansamblul ei; care să respecte demnitatea persoanei umane, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de progresele tehnologiei; și care să nu aibă ca unic scop un profit mai mare sau înlocuirea treptată a oamenilor la locul de muncă”.
În cadrul audienței din această dimineață, Pontiful le-a mulțumit participanților și s-a arătat încântat să vadă noua implicare a delegațiilor evreiești și islamice. „Concordanța voastră în promovarea unei culturi care pune această tehnologie în slujba binelui comun al tuturor și a îngrijirii casei comune este exemplară pentru mulți alții”. „Fraternitatea între toți”, a subliniat el, „este condiția pentru ca dezvoltarea tehnologică să fie, de asemenea, în slujba justiției și a păcii pretutindeni”. Papa a recunoscut că inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă în fiecare aspect al vieții de zi cu zi, afectând modul în care înțelegem lumea și pe noi înșine, și i-a încurajat să continue în acest demers. A încurajat algor-etica, adică reflecția etică asupra utilizării algoritmilor, să fie din ce în ce mai prezent㠄nu doar în dezbaterea publică, ci și în dezvoltarea de soluții tehnice”. „Fiecare persoană, de fapt, trebuie să se poată bucura de o dezvoltare umană și solidară, fără ca nimeni să fie exclus.”
„Prin urmare, trebuie să fim vigilenți și să lucrăm pentru a ne asigura că utilizarea discriminatorie a acestor instrumente nu se înrădăcinează în detrimentul celor mai fragili și excluși.” „Să ne amintim întotdeauna”, a spus Sfântul Părinte, „că modul în care îi tratăm pe cei din urmă și pe cei mai mici dintre frații și surorile noastre ne spune valoarea pe care o recunoaștem pentru ființa umană.” Apelul de la Roma, a remarcat Papa Francisc, „poate fi un instrument util pentru un dialog comun între toți, pentru a favoriza o dezvoltare umană a noilor tehnologii”. „Îmi exprim sprijinul pentru generozitatea și dinamismul cu care v-ați angajat și vă invit să continuați cu îndrăzneală și discernământ, în căutarea căilor care vor duce la o implicare tot mai largă a tuturor celor care au la inimă binele familiei umane.” Suveranul Pontif a invocat asupra lor binecuvântarea lui Dumnezeu și le-a cerut să îl aibă în rugăciuni. „Fie ca Fecioara Maria să vă asiste și binecuvântarea mea să vă însoțească.” (Deborah Castellano Lubov pentru Vatican News)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 309, Ultimul acces: 2024-06-11 11:57:22