Inaugurarea Centenarului Franciscan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Inaugurarea Centenarului Franciscan

[2023-01-10]
O delegație a Ordinului Fraților Minori Conventuali s-a aflat la Greccio (Rieti), în ziua de 7 ianuarie 2023, cu prilejul deschiderii oficiale a Centenarului Franciscan, care începând de anul acesta și până în anul 2026 va celebra diferite aniversări privitoare la Sfântul Francisc din Assisi. La sărbătoarea inaugurală au putut participa doar câteva persoane (pentru mai multe informații puteți accesa site-ul dedicat Centenarului: www.centenarifranciscani.org) din pricina mărimii Sanctuarului.

Ca atare, din delegația Ordinului Fraților Minori Conventuali au făcut parte unsprezece novici de la Assisi, însoțiți de fr. Vincenzo Esposito, Magistru de noviciat, apoi de fr. Giulio Cesareo și fr. Jorge Rolando Fernández, tot de la Asisi, iar de la Roma, de fr. Giovanni Voltan, Asistent general FIMP (Federația Inter-Mediteraneeană a Miniștrilor Provinciali) și de fr. Alejandro Palacios Vásquez, care s-au alăturat Ministrului general, fr. Carlos Trovarelli. Au mai fost prezenți toți ceilalți Miniștri ai Familiei Franciscane, fiecare cu propria delegație, respectiv Miniștrii generali: fr. Massimo Fusarelli OFM, fr. Roberto Genuin OFMCap, fr. Amando Trujillo TOR, Tibor Kauser OFS, în timp ce Conferința Internațională a Fraților și Surorilor aparținând celui de-al Treilea Ordin Regular (CFI-TOR) a fost reprezentată de sr. Daisy Kalamparamban.
La ora 11.00, celebrarea multilingvă, prezidată de Ministrul provincial al Provinciei „Sf. Bonaventura” OFM, fr. Luciano de Giusti, a evocat memoria celor 800 de ani cu privire la anul 2023, anume Regula confirmată și Crăciunul de la Greccio; la final a avut loc procesiunea până la grota unde se află ieslea dorită de Sfântul Francisc la Crăciunul din anul 1223, pentru a vedea cu ochii trupului greutățile îndurate de pruncul Isus prin întruparea Sa, așa cum ne relatează fr. Toma de Celano în prima sa biografie. La sfârșitul celebrării, participanții s-au oprit la centrul de primire OFM din apropiere, unde Provincia „Sf. Bonaventura” a oferit prânzul tuturor delegațiilor. Trebuie subliniată, plecând de la acest eveniment inaugural, bunăvoința muncii depuse împreună la nivelul Familiei Franciscane, prin diferitele Comitete care vor însoți îndelungatul Centenar (2023-2026).
Principalele evenimente pot fi urmărite, dar și multe altele, pe site-ul menționat anterior creat pentru Centenar. De asemenea, acesta este un semn al voinței de a colabora în cadrul Familiei Franciscane și al dorinței de a nu face din aniversările dedicate Sfântului Francisc o amintire nostalgică sau triumfalistă, ci un prilej de a ne reînsuși carisma proprie în termeni de convertire existențială. (material semnat de fr. Giovanni Voltan pentru OFMConv.net și tradus pe OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 325, Ultimul acces: 2024-06-13 15:34:18