Noi in pasi in recunoasterea Cardinalulu Hossu ca „Drept intre Popoare” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noi în pași în recunoașterea Cardinalulu Hossu ca „Drept între Popoare”

[2023-01-10]
O nouă etapă a demersului recunoașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu ca „Drept între popoare” s-a desfășurat luni, 9 ianuarie 2023, la Templul Coral din București. Au participat Excelența Sa Reuven Azar, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Israelului în România, Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Preasfinția Sa Claudiu Pop, urmaș al Cardinalului Hossu pe scaunul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Cristian-Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în numele Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și pr. Ioan-Ștefan Dumitraș, cancelar al Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Demersurile cu privire la proiectul prin care Episcopul Iuliu Hossu, martir al credinței beatificat în 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj, este propus să fie recunoscut „Drept între Popoare” (detalii aici), au fost inițiate de Federația Comunităților Evreiești din România în colaborare cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru acțiunile sale de ajutorare a evreilor în perioada Holocaustului. Prima etapă spre realizarea acestei recunoașteri a avut loc în data de 19 octombrie 2022, când în Piața San Pietro din Vatican, proiectul a fost prezentat Sfântului Părinte la audiența generală (detalii aici). Ulterior, pe 28 octombrie 2022, la Blaj, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan și președintele Silviu Vexler au semnat scrisoarea adresată Centrului Național pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, prin care a fost propusă acordarea titlului de „Drept între Popoare” Cardinalului greco-catolic român Iuliu Hossu.
Întâlnirea din data de 9 ianuarie 2023, la Templul Coral din București, a avut ca scop prezentarea copiei scrisorii Ambasadorului Israelului în România, care o va transmite Centrului Yad Vashem. În cadrul întâlnirii găzduite în biblioteca Templului Coral au fost prezentate numeroasele mărturii referitoare la acțiunile concrete ale primului Cardinal român pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului, precum și realitatea dură a persecuției comuniste față de cultele din România în perioada 1948-1989.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 293, Ultimul acces: 2024-06-14 07:06:30