65.000 de persoane au adus pana luni seara un omagiu Papei emerit - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

65.000 de persoane au adus până luni seara un omagiu Papei emerit

[2023-01-03]
Papa emerit Benedict al XVI-lea s-a stins din viață pe 31 decembrie, la ora 9:34 (ora Romei). După cum a confirmat secretarul său personal, Arhiepiscopul Georg Ganswein, ultimele sale cuvinte au fost „Signore, ti amo!” (Doamne, te iubesc!) și le-a pronunțat în italiană. Spre deosebire de moartea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în 2005, decesul Papei emerit nu a fost anunțat în Piața San Pietro și nici nu s-au auzit clopote trase. Confirmarea morții sale a fost anunțată de directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni.

Bruni a declarat reporterilor că, „urmând dorința Papei emerit, funeraliile vor avea loc sub semnul simplității”, subliniind că va fi „o înmormântare solemnă, dar sobră”. „Solicitarea expresă din partea Papei emerit este ca totul să fie simplu, atât în ceea ce privește funeraliile, cât și celelalte celebrări și gesturi în acest moment de durere”, a adăugat el. După moartea sa, trupul Papei emerit Benedict al XVI-lea a rămas la mănăstirea Mater Ecclesiae, locul său de reședință de la retragerea din 2013. Mănăstirea de mici dimensiuni este situată în Grădinile Vaticanului, pe o colină din spatele Bazilicii San Pietro.
La 1 ianuarie 2023, Sfântul Scaun a făcut publice primele imagini cu trupul Papei emerit, cu un rozariu în mână și așezat lângă altarul din capela mănăstirii. Capela este același loc în care, pe lângă celebrarea Sfintei Liturghii, a primit vizite publice din partea Papei Francisc și a noilor Cardinali de fiecare dată când a avut loc un Consistoriu la Vatican. Deoarece continuă să fie liturgic timpul Crăciunului, capela are încă un mic brad de Crăciun și o iesle. Lângă trupul neînsuflețit al Papei emerit Benedict al XVI-lea, au fost așezate câteva genunchiere pentru rugăciune. Câteva ore mai târziu, zeci de persoane, printre care Cardinali, Episcopi, preoți, angajați ai Vaticanului, călugărițe din diferite congregații și chiar jurnaliști care acoperă activitățile Sfântului Scaun, au putut intra în mănăstire pentru a veghea și a se ruga alături de trupul Papei înainte ca acesta să fie transferat la San Pietro.
La ora 7:00 dimineața, pe 2 ianuarie, trupul Papei emerit a fost transportat de la mănăstirea Mater Ecclesiae la Bazilica San Pietro pentru a începe priveghiul și pentru a permite miilor de pelerini să își ia un ultim rămas bun. Arhipăstorul Bazilicii, Cardinalul Mauro Gambetti, a primit trupul Papei Benedict al XVI-lea cu o celebrare liturgică care a durat aproximativ 30 de minute. Printre cei prezenți s-au numărat Episcopul Georg Ganswein, care a fost secretarul său personal din 2003, și maestrul de ceremonii liturgice, Episcopul Diego Ravelli. De la ora 9:00 până la ora 19:00, credincioși din întreaga lume au putut intra în Bazilica San Pietro pentru a vedea trupul fostului Pontif.
Se estimează că cel puțin 65.000 de persoane au venit să îl viziteze pe Papa emerit în prima zi de priveghi. Trupul neînsuflețit al Papei Benedict al XVI-lea va rămâne expus în Bazilica San Pietro până miercuri, 4 ianuarie. Orele de vizită pentru marți și miercuri sunt între orele 7:00 și 19:00 (ora Romei). Papa Francisc va prezida funeraliile predecesorului său, joi, 5 ianuarie, la ora 9:30 (ora Romei), în Piața San Pietro.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 324, Ultimul acces: 2024-06-14 02:48:51