Concediere "din razbunare" la Biblioteca Judeteana Bihor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concediere "din răzbunare" la Biblioteca Județeană Bihor

[2005-07-01]
Conducerea Bibliotecii Județene Bihor se răzbună pe familiile celor care au participat la evacuarea unei secții a instituției de cultură din sediul pe care aceasta îl folosește fără drept de un deceniu și jumătate, scrie Claudiu Pădurean într-un articol apărut ieri în România liberă. Soția purtătorului de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost concediată de direcțiunea bibliotecii pentru că nu ar fi opus rezistență la acțiunea legală de evacuare, în condițiile în care ea nu fusese angajată pe post de gardian sau de paznic, ci era contabilă.

Directorul interimar al Bibliotecii, Mircea Popa, a emis decizia cu numărul 28 din 3 iunie 2005, prin care bibliotecarei Ramona Jula - soția juristului Florin Jula, purtător de cuvânt al Eparhiei de Oradea - i se desfăcea contractul de muncă. În articol se amintește istoria acestui conflict, despre care și Catholica.ro a scris de mai multe ori. Sediul Bibliotecii face parte din sediul palatului episcopal al Eparhiei de Oradea, retrocedat pe hârtie de mult, dar ocupat abuziv de instituția amintită. Conflictul a fost mult timp în atenția presei, mai ales prin exprimările ale reprezentanților Bibliotecii Județene, care au afirmat că nu se vor muta din palatul episcopal greco-catolic nici dacă li s-ar oferi la schimb clădirea Bibliotecii Congresului SUA ori Palatul Dogilor din Veneția.

Directorul Mircea Popa îi reproșează fostei sale angajate că ar fi facilitat intrarea prin înșelăciune "în spațiile deținute de instituție, a unor persoane străine, care au evacuat bunurile aflate în gestiunea sălii de lectură". Desigur, spațiile "deținute" au în realitate un alt proprietar: Episcopia de Oradea, singura care poate decide, legal și moral, întrebuințarea lor. Ramona Jula a declarat că va contesta în instanță decizia de concediere. Ea a spus că aceasta hotărâre a conducerii bibliotecii este ilegală din mai multe motive: în primul rând, printre atribuțiile sale de serviciu nu intră opunerea la evacuări; apoi, instanța de judecată a declarat această procedură ca fiind legală, iar dacă s-ar fi opus unei acțiuni legale, ar fi comis o infracțiune. Fosta angajata a instituției de cultură va solicita despăgubiri din partea directorului care a dispus concedierea abuzivă. (SI05-10495)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1954, Ultimul acces: 2024-04-15 12:30:17