Ziua Internationala a Tineretului Ortodox - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

[2022-02-02]
de Sorin Ionițe

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, celebrată anual în data de 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox. Sărbătoarea a primit atunci binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a mai multor întâistătători de Biserici Ortodoxe locale.
Syndesmos a apărut în 1953 în Paris, la inițiativa unui grup de tineri teologi din Franța, Finlanda și Grecia.
Tineretul ortodox român
La nivel național, tineretul ortodox român este organizat în jurul marilor centre universitare prin filialele ASCOR (Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români), dar și prin organizațiile ATOR (Asociația Tineretului Ortodox Român) sau diferite alte grupuri parohiale sau ale instituțiilor de învățământ teologic.
La nivel internațional, tinerii ortodocși români au Frăția NEPSIS – cu diferite filiale în Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale și ATORG (Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania) – în Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Activitatea organizațiilor de tineret ortodox vizează edificarea spirituală, educația, socializarea, voluntariatul și actele caritabile. Printre cele mai de impact inițiative filantropice se număr㠄Împreună ridicăm case”, proiect derulat de ASCOR Iași. În perioada pandemiei, tineretul ortodox nu a făcut notă discordantă, ci s-a implicat în ajutorarea semenilor afectați, un exemplu fiind în acest sens ATOR Banatul de Munte.
O altă zonă în care tinerii ortodocși activează cu binecuvântarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Române este cea a organizațiilor pro-viață și a centrelor de sprijin pentru femeile în criză de sarcină.
ITO
Începând cu anul 2014, în România a avut loc anual Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), eveniment suspendat în 2020 și 2021 din cauza pandemiei. Următoarea Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși se preconizează a fi organizată în 2023 la Timișoara, an în care orașul de pe Bega va fi Capitala Europeană a Culturii.
Anul european al tineretului
Consiliul Europei și Parlamentul European doresc să declare anul 2022 drept Anul european al tineretului.
Instituțiile europene consideră că un An european al tineretului ar onora eforturile lor de a depăși dezavantajele cu care s-au confruntat și care au fost generate de criza pandemiei Covid-19.
Wroclaw 2022
Un eveniment important al tineretului ortodox, la care România va fi reprezentată, va avea loc anul acesta în Polonia. „Wroclaw 2022” se va desfășura în perioada 18-23 iulie în orașul polonez Wroclaw sub genericul „Să mergeți și roadă să aduceți” („Go and bear fruit”) – Ioan 15:16. Participarea la Wroclaw 2022 este deschisă tinerilor ortodocși cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Se va acorda prioritate participanților care sunt implicați activ în lucrarea ortodoxă pentru tineret. Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al evenimentului.
Ziua Internațională a Tineretului stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 1999 este serbată în data de 12 august.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 333, Ultimul acces: 2024-06-12 07:12:08