Iasi: Catedrala Mitropolitana isi sarbatoreste hramul istoric - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Iași: Catedrala Mitropolitană își sărbătorește hramul istoric

[2022-02-02]
de Andrei Ursulean

De Praznicul Întâmpinării Domnului, miercuri, 2 februarie 2022, Catedrala Mitropolitană din Iași își sărbătorește hramul istoric, ales în memoria Bisericii Stratenia, pe locul căreia a fost zidită.
Sfânta Liturghie este oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, în complexul Catedralei Mitropolitane din Iași, Sfânta Liturghie este oficiată la alte două altare, în Paraclisul Eclesia din Muzeul Mitropolitan și în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană.
Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Ansamblul mitropolitan din Iași mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – ocrotitorul vechii catedrale. Totodată, în data de 26 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iași este cinstit ca ocrotitor și Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, ale cărui moaște se află în catedrală.
Catedrala Mitropolitană din Iași a fost inaugurată la data de 23 aprilie 1887, lucrările fiind inițiate în anul 1833 de Mitropolitul Veniamin Costachi. Edificiul a fost construit pe locul unde se aflau alte două biserici, Biserica Alba și Biserica Stratenia.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Catedrala Mitropolitană din Iași în anul 1889.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 361, Ultimul acces: 2024-06-08 12:19:27