74 de ani de la plecarea la cer a primei aviatoare romane: Schita de program pentru Anul Smaranda Braescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

74 de ani de la plecarea la cer a primei aviatoare române: Schiță de program pentru Anul Smaranda Brăescu

[2022-02-02]
de Ștefana Totorcea

Miercuri s-au împlini 74 de ani de la mutarea în cerul veșniciei a Smarandei Brăescu, campioană mondială la parașutism și prima femeie care a stabilit un record de traversare a Mării Mediterane cu avionul. Asociația care a inițiat Anul Comemorativ Smaranda Brăescu oferă o schiță de parcurs pentru evenimentele dedicate campioanei în acest an.
Smaranda Brăescu s-a născut în 21 mai 1897 la Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, într-o familie cu nouă copii. A devenit mai întâi parașutistă pentru că nu i s-a permis să devină direct pilot de avion.
În 2 octombrie 1931, a stabilit recordul european feminin de salt cu parașuta de înălțime (6.000 de metri).
Brevetul de pilot și l-a luat în America, unde, în 19 mai 1932, a devenit campioană mondială la parașutism cu un salt de la 7.233 de metri care a durat 25 de minute – record ce avea să fie depășit abia peste 20 de ani. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 6.453 de metri.
În cel de al Doilea Război Mondial, Smaranda Brăescu a devenit unul dintre primii instructori de parașutism pentru militari și a fost comandantă de voluntare în Escadrila Albă (Sanitară).
Miting aviatic la Cluj, 1929, cu Smaranda Brăescu în centru. Sursa foto: Deviantart.com; prelucrare și colorizare de Anamnesis
Pentru că a protestat după falsificarea alegerilor din 1946 de către comuniștii sprijiniți de sovietici, a trăit ascunsă și s-a stins în anonimat la 51 de ani, fiind îngropată sub alt nume, Maria Popescu.
Monumentul de la mormântul aviatoarei a fost realizat prin eforturile Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” Cluj, care a organizat miercuri un eveniment comemorativ la Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Au participat reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, ai Bazei Aeriene 71 și ai Aeroclubului României. La mormânt s-au rugat și Părintele Ioan Emanuel Cășvean și Preotul militar Sorin de la Medrea Baza Aeriană 71, prezenți la eveniment cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei.
Foto: Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” Cluj
Comandorul de aviație în rezervă Laurențiu Buzenchi, președintele asociației menționate, și-a exprimat bucuria că decidenții din Armata Română au sprijinit inițiativa asociației de a declara anul 2022 Anul Smaranda Brăescu. Inițiativa lor s-a concretizat printr-o lege propusă de actualul Premier, Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, și aprobată de Parlament.
„Este prima lege care a fost dată în cinstea unei personalități a aviației române”, spune Comandorul Laurențiu Buzenchi.
Anul Smaranda Brăescu: Schiță de parcurs
Anul acesta se vor desfășura numeroase evenimente omagiale și comemorative la Alba Iulia, Bacău, Bistrița, Buzău, Mediaș, Sibiu, Zalău și la București, unde acțiunea va fi organizată împreună cu Statul Major al Forțelor Aeriene.
Un eveniment dedicat aviatoarei va avea loc la Parlamentul European în aprilie, cu implicarea Europarlamentarului Corina Crețu și a altor europarlamentari români.
„Pe plan internațional avem o colaborare foarte strânsă și sperăm ca această pandemie să ne permită ca în luna mai, în California, împreună cu comunitatea română și cu Academia Americană de Arte și Științe din Los Angeles, să organizăm patru evenimente”, a spus președintele Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” Cluj.
În Europa Smaranda Brăescu va fi comemorată la Londra, la Berlin, la Torino, la Paris, în Republica Moldova și Israel.
Sursa foto: Stiriromania.ro
Evenimentul comemorativ principal de la București ar putea avea loc în octombrie, dar data acestuia va fi stabilită cu certitudine în funcție de evoluția situației sanitare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 393, Ultimul acces: 2024-06-08 07:31:20