Tema din 2022 a Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului: Ingrijire fara discriminare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului: Îngrijire fără discriminare

[2022-02-04]
de Iulian Dumitrașcu

În 4 februarie este marcată anual Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, prin care se dorește creșterea gradului de informare cu privire la problemele cauzate de această boală nemiloasă, dar și de promovare a celor mai noi tratamente de prevenire, respectiv, de combatere a acestei boli.
Tema zilei, în 2022, este „Îngrijire fără discriminare”. Se dorește creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.
„Jumătate din populația lumii nu are acces la întreaga gamă de servicii de sănătate esențiale. Când vine vorba de cancer, multora dintre noi ni se refuză îngrijirea de bază, în ciuda faptului că trăim într-o perioadă de progrese uluitoare în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului”, se menționează pe site-ul worldcancerday.org.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în România încă din anul 2015.
Biserica Ortodoxă Română și lupta împotriva cancerului
Două centre importante de îngrijiri paliative funcționează în București și Cluj, ambele fiind ocrotite de Sfântul Ierarh Nectarie, renumit pentru ajutorul celor oferit persoanelor care suferă de această boală.
București
Inaugurat în anul 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Centrul de Îngrijiri Paliative din Capitală este o unitate spitalicească aflată sub egida Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor
Centrul furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienții adulți cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal. Anual, hospice-ul Sfântul Nectarie oferă servicii gratuite de spitalizare continuă pentru aproximativ 500 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal.
De asemenea, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat câțiva ani, până în primăvara anului 2020, o Campanie de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”.
Voluntarii îi vizitează și le aduc daruri cu diferite ocazii și persoanele internate la Centrul „Sfântul Nectarie”.
Beneficiarii Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” sunt și în atenția Patriarhului Daniel.
Patriarhul Daniel în vizită la pacienții Centrului Sf. Nectarie
Cluj
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului. A fost inițiat în 2009 de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (trecut la Domnul în octombrie 2021), cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Construcția așezământului a fost continuată și finalizată în timpul Mitropolitului Andrei al Clujului. Centrul a fost sfințit și inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 387, Ultimul acces: 2024-06-13 11:45:11