Papa Francisc: Luptati atunci cand sunteti tratate injust de oameni ai Bisericii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Luptați atunci când sunteți tratate injust de oameni ai Bisericii

[2022-02-01]
Papa Francisc
Papa Francisc le-a spus călugărițelor să lupte atunci când sunt tratate injust sau „reduse la servitute” de către oameni ai Bisericii. „Încurajez toate femeile consacrate să discearnă și să aleagă ceea ce este mai bine pentru misiunea lor în fața provocărilor lumii cu care ne confruntăm”, a declarat Sfântul Părinte într-un mesaj video de pe 1 februarie. „Le invit să lupte atunci când, în unele cazuri, sunt tratate nedrept, chiar și în cadrul Bisericii; când slujesc atât de mult încât sunt reduse la servitute – uneori, de către bărbați ai Bisericii”, a spus el. Pontiful le-a cerut catolicilor să se roage în mod special în luna februarie pentru surorile religioase și femeile consacrate.

În mesajul său video, Papa nu a oferit nici un context pentru comentariile sale cu privire la tratarea injustă a călugărițelor. Dar o carte publicată în noiembrie 2021 în limba italiană intitulat㠄Vălul tăcerii: abuzuri, violență, frustrări în viața religioasă a femeilor” de Salvatore Cernuzio, jurnalist din serviciul de știri al Vaticanului, a detaliat experiența călugărițelor care au relatat „abuzuri de putere” în cadrul mănăstirii – inclusiv o situație în care raportul unei surori că un preot a încercat să o molesteze a fost ignorat de o superioară. Papa a menționat într-un discurs din decembrie că a primit un exemplar al cărții lui Cernuzio despre „abuzurile de zi cu zi care rănesc puterea vocației”. În mesajul său video, a încurajat călugărițele să nu fie descurajate, ci s㠄continue să facă cunoscută bunătatea lui Dumnezeu” prin lucrări lor apostolice și prin mărturia consacrării lor. „Să ne rugăm pentru surorile religioase și pentru femeile consacrate, mulțumindu-le pentru misiunea și curajul lor; fie ca ele să continue să găsească noi răspunsuri la provocările vremurilor noastre”, a spus Pontiful.
Există peste 630.000 de persoane consacrate feminine în întreaga lume, potrivit Fides, agenția de știri a Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Călugărițele din întreaga lume servesc, printre altele, în domeniile educației, sănătății, dialogului interreligios, soluționării conflictelor, mișcării pro-viață, asistenței sociale, îngrijirii persoanelor în vârstă și în serviciul victimelor traficului de persoane. „Ce ar fi Biserica fără călugărițe și laice consacrate? Biserica nu poate fi înțeleasă fără ele”, a spus Papa Francisc. Videoclipul Papei a fost realizat în colaborare cu Uniunea Internațională a Superioarelor Generale, o organizație cu sediul la Roma, care conectează între ele peste 1.900 de ordine religioase. „Le îndemn să continue să muncească și să aibă impact asupra săracilor, marginalizaților, tuturor celor care sunt înrobiți de traficanți. Le cer în mod special să aibă un impact în acest sens”, a spus el. „Și să ne rugăm ca ele să arate frumusețea iubirii și compasiunii lui Dumnezeu în postura de catehete, teologi și îndrumătoare spirituale.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 393, Ultimul acces: 2024-06-10 12:25:01