Retraind impreuna bucuria consacrarii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Retrăind împreună bucuria consacrării

[2022-02-03]
Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate a fost marcată la Iași miercuri, 2 februarie 2022, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, printr-o Sfântă Liturghie solemnă celebrată în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠de către PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, avându-i alături pe PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, și numeroși preoți diecezani și călugări.

Începând cu anul 1997, din dorința Papei Ioan Paul al II-lea, în ziua de 2 februarie Biserica celebrează Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. La Iași, această zi a fost marcată printr-o Liturghie pontificală, la care au participat persoane consacrate din Iași, Dancu, Răducăneni și Huși, aparținând atât ordinelor masculine, cât și celor feminine. Celebrarea a început la ora 11.00, prin ritul binecuvântării lumânărilor, moment în care a fost invocată puterea Duhului Sfânt care să sfințească și să întărească pe toți cei care vor purta aceste lumânări în casele lor și le vor menține aprinse în viața de zi cu zi. Lumina are menirea de a călăuzi pașii celor care îl caută pe Tatăl ceresc, avându-l ca ghid pe Isus care este „lumină spre luminarea neamurilor”, așa cum am auzit proclamând bătrânul Simeon în lectura de la evanghelie. Lecturile sfinte, cântarea și rugăciunea credincioșilor au fost susținute de persoane consacrate din diferite congregații. Darurile pentru ofertoriu au fost purtate în procesiune la altar tot de persoane consacrate împreună cu intențiile de rugăciune ale tuturor participanților la celebrare.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Iulian Butnaru FDP. A vorbit despre dubla sărbătoare din ziua de 2 februarie: Întâmpinarea Domnului și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Așa cum Simeon și Ana au răspuns chemării Duhului Sfânt și au venit la templu, la fel și persoanele consacrate au răspuns chemării Domnului în a-l urma în diferite carisme. A pus în lumină promisiunea lui Dumnezeu prin cuvintele: „În evanghelie se realizează această profeție. Isus, cu simplitate intră în templu. Vine în mod discret, nu atrage atenție decât persoanelor care s-au lăsat conduse de Duhul Sfânt, aceste recunosc în el prezența lui Dumnezeu. Printre acestea este Simeon, acest bătrân care aștepta mângâierea lui Israel. Dacă aștepta mângâierea însemnă că în acest timp de așteptare inima lui era în suferință. El se lasă condus de Duhul Sfânt, este răbdător în fața dezolării și a suferinței poporului, așteaptă această mângâiere pe care doar Domnul i-o putea oferi. Iată atunci de ce exultă de bucurie, de ce acum se simte împlinit și spune că de acum poate muri în pace, căci a văzut acea lumină care aduce mângâiere în întunericul inimilor. Așteptarea sa nu a fost zadarnică, Domnul a fost fidel, a împlinit promisiunea sa. Merită să ne punem încrederea în Domnul.”
După împărtășanie a avut loc reînnoirea voturilor a persoanelor consacrate din catedrală care aveau lumânarea aprinsă în mână, iar chipul fiecăruia iradia de bucurie chiar dacă masca nu lăsa să se vadă zâmbetul, ochii tuturor sclipeau de fericire. Înainte de binecuvântarea finală PS Petru Gherghel s-a adresat persoanelor consacrate din Catedrală, dar și celor din întreaga Dieceză îndemnându-le să îl laude pe Dumnezeu și să îi mulțumească pentru că în „Grădina Maicii Domnului” – așa cum a fost numită țara noastră de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, dar și de Papa Francisc – sunt atâtea persoane dăruite lui Dumnezeu și au ales să fie în grădina Bisericii flori consacrate pentru bucuria și slava lui Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria. Dacă avem o asemenea binecuvântare și un asemenea nume trebuie să avem și grija de a le păstra, de a duce mai departe această misiune de a fi flori în Grădina Maicii Domnului.
PS Iosif Păuleț și-a exprimat mulțumirea și recunoștința față de persoanele consacrate și le-a încurajat pentru da-ul lor rostit cu bucurie în ziua profesiunii călugărești și a mulțumit în numele tuturor episcopilor, al preoților și al credincioșilor Diecezei de Iași pentru ceea ce persoanele consacrate sunt și fac în Biserică spre slava lui Dumnezeu. La sfârșitul Liturghiei s-a făcut o fotografie de grup, după care persoanele consacrate au coborât în Aula „Anton Durcovici” pentru un moment de comuniune și împărtășire fraternă. (sr. Lenuța Băcăoanu SCMP pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 376, Ultimul acces: 2024-06-05 11:24:22