Episcopia Ungariei: Conferinta de presa la Parohia Apateu, implicata intr-un proiect european transfrontalier - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopia Ungariei: Conferință de presă la Parohia Apateu, implicată într-un proiect european transfrontalier

[2022-01-28]
de Iulian Dumitrașcu

La parohia românească Apateu din Episcopia Ungariei a avut loc joi o conferință de presă privind proiectul european transfrontalier în care parohia este implicată.
Proiectul are ca partener principal sau lider de proiect (lead partner) Agenția de Management a Destinației Bihor (AMD), din Oradea și în care mai sunt cuprinși Parohia Apateu din Ungaria și alți patru parteneri din România: Mânăstirea Izbuc și Parohia Ortodoxă Românească Ioșia-Nord (ambele din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei), Episcopia Romano-Catolică din Oradea și Parohia Reformat㠄Episcopia Bihor”.
Proiectul european transfrontalier de la Apateu se intituleaz㠄Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdu Bihar” (Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din Județele Bihor și Hajdu Bihar), cod eMS, Acronym ForTour BHHB.
Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020, INTERREG V-A România-Ungaria, AXA PRIORITARĂ 3, Îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere, Prioritatea de investiții 8/b. Creșterea ocupării forței de muncă în aria eligibilă.
A început în luna martie, a anului 2019, când au fost semnate contractele de către parteneri și este finanțat cu suma de 2.718.106 Euro.
Obiectivul principal al proiectului este realizarea a șase centre transfrontaliere, care vor contribui ulterior la formarea profesională a peste 1.020 de persoane, din diferite domenii de activitate (turism, ghid turistic, bucătar, cofetar-patiser, croitor, împletitor, etc) care sunt utile comunităților locale din Ungaria și România și vor putea contribui la dezvoltarea turismului transfrontalier și la susținerea, formarea și ocuparea forței de muncă, care sunt atât de necesare în viața unei comunități.
În aceste centre, în perioada de sustenabilitate a proiectului (care este de cinci ani), persoanele și firmele interesate vor putea face pregătirea profesională în mod gratuit, dar centrele respective pot fi folosite și pentru organizare altor activități benefice comunității, pe termen lung.
Conferința de presă a consemnat încheierea lucrărilor de construcție și amenajare, la centrul de formare din Apateu și dotarea sa cu toată aparatura necesară desfășurării cursurilor, la nivelul cel mai înalt și mai rămân de realizat câteva cursuri de formare, având în vedere și faptul că, la nivelul general al proiectului, circa 900 de persoane au participat la astfel de cursuri și sunt deja formate, iar la final toți cursanții trebuie să aibă posibilitatea de a se putea angaja, fie de o parte, sau de alta a graniței.
La conferință au participat Episcopul Siluan al Ungariei, reprezentanți ai autorităților locale din Ungaria, precum și ai partenerilor implicați în proiect.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 377, Ultimul acces: 2024-06-15 11:25:33