Episcopii catolici din Ucraina si Polonia spun ca tensiunile provocate de Rusia reprezinta „un mare pericol” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopii catolici din Ucraina și Polonia spun că tensiunile provocate de Rusia reprezint㠄un mare pericol”

[2022-01-24]
Episcopii catolici din Ucraina și Polonia au declarat luni că tensiunile în creștere cu Rusia reprezint㠄un mare pericol” pentru întreaga Europă. Într-un mesaj comun din 24 ianuarie, conducătorii Bisericilor au făcut apel la guverne „să se abțină de la ostilități” în Ucraina, a doua țară ca mărime din Europa, după Rusia. „Situația actuală reprezintă un mare pericol pentru țările din Europa Centrală și de Est și pentru întregul continent european, ceea ce ar putea distruge progresele înregistrate până în prezent de multe generații în construirea unei ordini pașnice și a unei unități în Europa”, se arată în apelul semnat, printre alții, de Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, și de Arhiepiscopul Stanisław Gčdecki, președintele Conferinței Episcopilor Polonezi.

Episcopii au transmis mesajul a doua zi după ce Papa Francisc a anunțat că 26 ianuarie va fi o zi de rugăciune pentru pacea în această țară est-europeană. „Urmăresc cu îngrijorare creșterea tensiunilor care amenință să dea o nouă lovitură păcii din Ucraina și care pun sub semnul întrebării securitatea continentului european, cu repercusiuni mai ample”, a declarat Sfântul Părinte după alocuțiunea sa de duminică, de la Angelusul din 23 ianuarie. Ucraina, care are o populație de 44 de milioane de locuitori, se învecinează cu Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și Rusia. Războiul ruso-ucrainean a început în februarie 2014, axat pe estul Ucrainei. Conflictul a făcut peste 14.000 de victime și a alungat 1,3 milioane de oameni din casele lor, potrivit Caritas Internationalis, o confederație de organizații caritabile catolice cu sediul la Vatican, care a strâns fonduri pentru cei afectați.
Părțile aflate în conflict au convenit asupra unei încetări a focului în iulie 2020. Dar Rusia a trimis aproximativ 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina. Președintele american Joe Biden a declarat pe 19 ianuarie că se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să ordone o invazie. Departamentul de Stat al SUA a declarat pe 23 ianuarie că a cerut membrilor familiilor angajaților guvernului american din ambasada SUA din capitala Ucrainei, Kiev, să plece din această țară. Episcopii ucraineni și polonezi au deplâns lipsa de progrese în discuțiile dintre țările occidentale și Rusia. „În discursurile lor, liderii multor țări indică presiunea tot mai mare a Rusiei asupra Ucrainei, pe măsură ce la granița ei se adună armamente și trupe masive. Ocuparea Donbasului și Crimeei a arătat că Federația Rus㠖 încălcând suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei – nu ține cont de normele obligatorii ale dreptului internațional”, au spus aceștia.
Episcopii catolici europeni și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina săptămâna trecută. „În acest moment extrem de delicat, le cerem creștinilor să se roage pentru darul păcii în Ucraina, astfel încât cei responsabili să poată fi umpluți și să radieze o pace care este «contagioasă» și criza să fie depășită exclusiv prin dialog”, a declarat Consiliul Conferințelor Episcopilor Europeni (CCEE). În mesajul lor, Episcopii Ucrainei și Poloniei au solicitat o soluție diplomatică la criză. Au spus: „Astăzi, căutarea de alternative la război în soluționarea conflictelor internaționale a devenit o necesitate urgentă, deoarece puterea terifiantă a mijloacelor de distrugere se află acum în mâinile puterilor medii și mici, iar legăturile din ce în ce mai puternice existente între popoarele întregului pământ fac dificilă, dacă nu chiar practic imposibilă, limitarea efectele oricărui conflict. Prin urmare, bazându-ne pe experiența generațiilor anterioare, facem apel la cei aflați la putere să se abțină de la ostilități. Încurajăm liderii să se retragă imediat de pe calea ultimatumurilor și a utilizării altor țări ca mijloace de negociere. Diferențele de interese trebuie rezolvate nu prin folosirea armelor, ci prin acorduri. Comunitatea internațională ar trebui să se unească în solidaritate și să sprijine în mod activ, în toate modurile posibile, societatea aflată în pericol.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 540, Ultimul acces: 2024-06-24 01:45:23