Celebrare ecumenica in biserica ortodoxa „Pogorarea Sfantului Duh” din Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Celebrare ecumenică în biserica ortodox㠄Pogorârea Sfântului Duh” din Timișoara

[2022-01-25]
Duminică, 23 ianuarie a.c, începând cu ora 17:00, E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, și prea onoratul pr. canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane au participat la o celebrare ecumenică, în biserica parohială ortodox㠄Pogorârea Sfântului Duh” din Timișoara, piața Dacia. Întâlnirea de rugăciune s-a bucurat de prezența și participarea, ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pr. Zaharia Pereș, protopopul ortodox român al Timișoarei și paroh al bisericii-gazdă, pr. Ciobotin Blagoe, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, pr. Răzvan Oprișa, Vicar foraneu și protopop greco-catolic de Timișoara, pr. Gheorghe Rușneac, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pastorul Ștefan Jakab din Arad, reprezentantul comunității luterane, dr. Luciana Friedmann, președintele comunității mozaice din Timișoara, a rabinului Zvika Kfir, pastorul onorific, Constantin Leontiuc, reprezentantul comunității penticostale din Timișoara și pastorul Sami Tuțac, președintele cultului baptist. De asemenea, au participat numeroși preoți, aparținând tuturor cultelor implicate în cadrul acestui eveniment.

Întâiul vorbitor a fost E.S. Episcop Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara, care a transmis întregului popor al lui Dumnezeu prezent câteva cuvinte de învățătură: „Ne-am adunat astăzi membrii diferitelor biserici și comunități; diferențele dintre noi sunt evidente; ne cunoaștem cu toții, le cunoaște și bunul Dumnezeu. Și El ne iubește așa cum suntem, diferiți; suntem împreună ca să ne unim cu această iubire a Tatălui ceresc. Pe parcursul istoriei de multe ori am ieșit din această iubire. […] Diversitatea, care poate fi o îmbogățire reciprocă, a devenit motiv de divergențe, dezbinare și uneori de dușmănie. Astăzi suntem aici să trăim în diversitate reconciliată. Unitatea încă nu este perfecta, nu este vizibilă. Cu ajutorul lui Dumnezeu vrem să exprimăm dorința noastră de comuniune, că vrem să merge împreună; în primul rând, împreună cu Domnul nostru Isus Cristos, cu Dumnezeu și, mai ales, împreună unii cu ceilalți. Vrem să ne primim unul pe celălalt drept cadou. Darul lui Dumnezeu îl văd în fratele meu, în sora mea.”
Ulterior, fiecare reprezentant al cultelor prezente la celebrarea ecumenică a transmis câteva gânduri spirituale, bazate pe cuvintele Sfintei Evanghelii, scurte meditații, chiar și o rugăciune. Aproape fiecare reprezentant al confesiunilor prezente a rostit, în încheierea prelegerii sale și o rugăciune pentru unitate. La final, rugăciunea fundamentală a tuturor creștinilor „Tatăl nostru”, a fost rostită de toți credincioșii prezenți. Binecuvântarea a fost acordată celor prezenți, pe rând, de către preoții și oficianții confesiunilor prezente. Aranjamentul coral a fost asigurat de corul „Teofora Dacica Timisiensis” al parohiei Timișoara, piața Dacia, condus de pr. Ionuț Filip. Documentarea întregului eveniment (foto și video) e disponibilă pe pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. (Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 521, Ultimul acces: 2024-06-14 00:31:28