Va fi deschisa faza diecezana pentru slujitorului lui Dumnezeu pr. Dumitru Matei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Va fi deschisă faza diecezană pentru slujitorului lui Dumnezeu pr. Dumitru Matei

[2022-01-27]
pr. Dumitru Matei
După ce în ziua de joi, 16 decembrie 2021, Cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților din Vatican, a autorizat inițierea unei cercetări cu privire la martiriul slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, ucis din ură față de credință, Preasfințitul Iosif Păuleț a decis ca duminică, 30 ianuarie 2022, după Liturghia solemnă de la ora 11.00, din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, să aibă loc prima sesiune publică a cauzei. În cadrul acesteia, Episcopul de Iași va constitui Tribunalul bisericesc al Cauzei „Dumitru Matei”, membrii numiți de Preasfințitul depunând jurământul de fidelitate față de adevărul istoric și teologic. Celebrarea va fi transmisă în direct la ERCIS FM și Angelus TV.

Dumitru Matei s-a născut în ziua de 28 iulie 1913, fiu al soților Dumitru Matei și Maria Vereș. Copilul Dumitru a urmat clasele elementare în satul natal Sărata, remarcându-se prin destoinicie și stăruință la învățătură. Având casa părintească lângă izvoarele cu apă sărată, Dumitru a fost întâlnit de mai multe ori de preotul Petru Pal, care l-a apreciat și i-a înlesnit intrarea în Seminarul Catolic Diecezan din Iași, în toamna anului 1927. Din foile matricole ale absolvenților Seminarului din Iași am constatat că Dumitru Matei s-a dovedit foarte bun la carte și în comportare, fiind hirotonit preot în ziua de 24 iunie 1939, de Episcopul Mihai Robu, în capela Institutului „Notre Dame de Sion” din Iași. Locul de apostolat care i-a fost repartizat după hirotonire a fost Parohia Catolică din Iași, unde a activat cu unele sincope până în anul 1948, când a decis să fugă din fața securiștilor.
După moartea Episcopului Mihai Robu și terminarea celui de-al doilea război mondial, Episcopul Marcu Glaser a încredințat părintelui Matei – „specialist în serviciul săracilor”, preluarea și distribuirea ajutoarelor venite din străinătate, „îndeosebi din America”, pentru cei înfometați. Tânărul preot și-a împlinit exemplar misiunea, a stat la dispoziția tuturor, indiferent de confesiune: evreii din Iași, prigoniți în timpul prezenței naziste, veneau la părintele Matei ca la un tată spiritual; pe mulți prizonieri i-a adăpostit în diferite locuri, iar unii au recunoscut că numai datorită lui au scăpat cu viață.
După instalarea puterii comuniste, în multe locuri din țară s-au organizat grupări de rezistență anticomuniste, iar într-o astfel de grupare s-a integrat și părintele Matei, care era o „figură centrală”, considerat a fi o „personalitate de excepție, inteligent, cu convingeri ferme”. În anul 1948, organele de represiune supravegheau cu multă atenție mișcările anticomuniste și luau măsuri de stingere a acestora arestând pe oricine ar fi avut legături cu acestea. La 15 mai 1948, s-a produs primul val de arestări la Iași și, pentru a scăpa de urmărirea Securității, având acordul Episcopului Anton Durcovici, părintele Matei a părăsit orașul Iași și s-a refugiat în diferite case parohiale sau case particulare, iar după multe peregrinări prin țară s-a retras în București, unde a fost arestat la 18 mai 1950.
La 23 octombrie 1950, preotul Dumitru Matei a fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la moarte, fiind acuzat de „spionaj și de înaltă trădare”. Execuția prin împușcare a „condamnatului la moarte” a avut loc în ziua de 21 februarie 1951, ora 6.30 dimineața, la Penitenciarul Jilava. Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună. (pr. Alois Moraru, responsabil diecezan al Cauzei „Dumitru Matei”)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 454, Ultimul acces: 2024-03-21 17:32:20