Papa Francisc: Munca umanizeaza si da demnitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Munca umanizează și dă demnitate

[2022-01-12]
Papa la audiența generală
„A munci nu folosește numai pentru a procura întreținerea justă: este și un loc în care ne exprimăm pe noi înșine, ne simțim utili, și învățăm marea lecție a concreteții, care ajută viața spirituală ca să nu devină spiritualism. Însă din păcate munca este adesea ostatică a nedreptății sociale și, mai mult decât a fi un mijloc de umanizare, devine o periferie existențială.” Această reflecție a Papei Francisc a făcut parte din cateheza de la audiența generală de miercuri, 12 ianuarie 2022, când a continuat să vorbească despre Sf. Iosif, acum din perspectiva „meseriei” sale.

Sfântul Părinte a explicat că Iosif este de regulă definit ca „lemnar” sau „tâmplar”, dar în contextul vremii se poate presupune că a fost constructor, și la fel și Isus. „O meserie destul de dură, trebuind să lucreze materialul greu, precum lemnul, piatra și fierul.” Dar de la munca celor doi, Pontiful trecut „la toți muncitorii din lume, îndeosebi la cei care fac munci epuizante în mine și în anumite fabrici; la cei care sunt exploatați cu munca la negru; la victimele muncii; la copiii care sunt constrânși să muncească și la cei care scotocesc în gunoaie pentru a căuta ceva folositor de vândut…” A atras atenția că munca la negru este foarte răspândită, dar și că primirea pâini nu ajută la demnitatea omului. „Ceea ce îți dă demnitate este să câștigi pâinea, și dacă noi nu dăm oamenilor, bărbaților noștri și femeilor noastre, capacitatea de a câștiga pâinea, aceasta este o nedreptate socială în acel loc, în acea națiune, în acel continent.”
„Este frumos să ne gândim că însuși Isus a muncit și că a învățat această artă chiar de la Sfântul Iosif”, a continuat Papa. Și a încheiat tot cu o rugăciune, dar acum a Sfântului Papă Paul al VI-lea: „O, Sfinte Iosif, Patron al Bisericii, tu care, alături de Cuvântul Întrupat, ai muncit în fiecare zi pentru a câștiga pâinea, luând de la el forța pentru a trăi și pentru a trudi; tu care ai simțit neliniștea zilei de mâine, amărăciunea sărăciei, precaritatea muncii: tu care dai astăzi exemplu strălucitor, umil în fața oamenilor, dar foarte mare în fața lui Dumnezeu, ocrotește-i pe muncitori în existența lor zilnică dură, apărându-i de descurajare, de revolta care neagă, ca și de ispitele hedonismului; și păstrează pacea în lume, acea pace care singură poate garanta dezvoltarea popoarelor. Amin.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 564, Ultimul acces: 2024-04-20 13:34:59