160 de ani de la nasterea Arhiepiscopului Raymund Netzhammer - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

160 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Raymund Netzhammer

[2022-01-18]
Miercuri, 19 ianuarie 2022, se împlinesc 160 de ani de la nașterea marelui benedictin a cărui viață a fost strâns legată de istoria Arhidiecezei de București: Arhiepiscopul Raymund Netzhammer (1862-1945). Cu această ocazie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida o Sfântă Liturghie la ora 18.30, în Catedrala Sf. Iosif, pentru a-l comemora pe cel care a fost nu doar Păstorul romano-catolicilor din Arhidieceza de București, ci și un ctitor pentru greco-catolicii din Capitală și un expert în matematică, fizică, istorie, chimie, geodezie, geografie, numismatică, arheologie.

Site-ul ARCB.ro a publicat cu această ocazie un amplu medalion biografic al Arhiepiscopului Netzhammer, semnat de pr. dr. Petru Ciobanu. Cităm câteva fragmente: Albin Netzhammer, acesta fiind numele de botez al viitorului Arhiepiscop de București, s-a născut la 19 ianuarie 1862 în satul Erzingen din marele ducat Baden. Era fiul unui țăran, pe numele său Josef Netzhammer, căsătorit cu Brigitta, născută Stoll. Familia mai avea alți patru copii: Maria, Amalie, Franz-Josef și Georg. În anul 1876, Josef și Brigitta îl încredințează pe istețul și talentatul adolescent Albin călugărilor benedictini din mănăstirea Maria Einsiedeln din cantonul Schwyz.
În anul 1880, când a ajuns la vârsta de 18 ani, a fost primit printre novicii mănăstirii. Trecând un an de noviciat și alți trei ani de probă, la 8 septembrie 1884 a depus în mâinile abatelui voturile călugărești, primind numele de Raymund, iar în anul 1886, la data de 5 septembrie, a fost hirotonit preot. Imediat ce și-a încheiat studiile, în anul 1887 a fost numit profesor la gimnaziul mănăstirii, predând matematica, iar mai târziu chimia și fizica. Însă pe la începutul deceniului al nouălea al secolului al XIX-lea, din cauza unei boli periculoase la ochi, a fost nevoit să abandoneze munca profesorală, între anii 1893-1894 dedicându-se pastorației în Parohia Montreux, pe malul lacului Geneva, în calitate de vicar. Pentru un an după revenirea de la Montreux – 1894-1895 –, viitorul Arhiepiscop de București a deținut și misiunea de administrator și econom al mănăstirii.
În anul 1899, Arhiepiscopul de București, Francisc-Xaveriu von Hornstein (1896-1905) s-a adresat abatelui mănăstirii din Einsiedeln cu rugămintea să-i pună la dispoziție doi călugări care să se ocupe de conducerea științifică a Seminarului din București. Alegerea a căzut asupra Pr. Raymund Netzhammer și a Pr. Lucius Fetz. Ajuns la București, a fost numit rector al Seminarului arhidiecezan, suplinind totodată funcția de profesor de matematică, fizică și chimie. Raymund Netzhammer a condus Seminarul Arhidiecezan din București timp de doi ani, între 1900 și 1902, „doi ani fericiți”, cum îi va numi el în Jurnalul său. Concomitent cu misiunea de rector, a fost implicat și în pastorație, fiind numit de Arhiepiscopul von Hornstein predicator misionar în diferite parohii ale Arhidiecezei de București.
La 16 septembrie 1905, după moartea Arhiepiscopului Hornstein, Papa Pius al X-lea (1903-1914) l-a numit Arhiepiscop de București. Fiind primit în audiență de Pius al X-lea, Netzhammer i-a spus că nu poate accepta numirea, la care Papa i-a reproșat: „Cum, nu sunteți oare călugăr, nu știți ce înseamnă ascultarea?” Ce putea răspunde nou-numitul Arhiepiscop în fața acestor cuvinte ale Pontifului: „Dacă Sfântul Părinte spune aceasta, atunci știu că trebuie să ascult, deci in verbo tuo laxabo rete – «la cuvântul tău, voi arunca năvoadele»”. A fi ascultător nu era suficient pentru Sfântul Papă Pius al X-lea, așa că l-a îndemnat cu tonul său părintesc: „Să fii un bun român!” În calitate de Arhiepiscop de București, s-a dedicat trup și suflet propășirii turmei ce i-a fost încredințate spre păstorire.
La 3 iulie 1924, Raymund Netzhammer a trimis la Roma scrisoarea prin care, „ca fiu ascultător al Sfântului Părinte”, își înainta demisia din scaunul arhiepiscopal de București. Duminică, 6 iulie, el își lua rămas-bun, printr-un „cuvânt de adio” de la enoriașii săi, publicat în foaia de duminică și doar în limba germană. Își motiva plecarea prin „motive de sănătate”. Motivul plecării îl putem afla și din discuția avută de Arhiepiscop cu Regele Ferdinand I la Sinaia la 12 iulie și se afla în faptul că Netzhammer era german. La 13 iulie 1924, Raymund Netzhammer a celebrat pentru ultima oară Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif din București, iar marți, 15 iulie, după 19 ani de păstorire, părăsea România. Printr-o telegramă cifrată, sosită în aceeași zi la Nunțiatură, se anunța acceptarea demisiei lui Netzhammer și numirea lui ca Arhiepiscop titular de Anazarbus. După trei ani de ședere la Mănăstirea Einsiedeln, s-a mutat apoi pe insula Werd din orașul Stein am Rhein, unde a murit la 18 septembrie 1945, la vârsta de 83 de ani.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 618, Ultimul acces: 2024-06-24 03:16:28