Papa Francisc: Darul lacrimilor este pretios - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Darul lacrimilor este prețios

[2020-02-12]
Audiența generală de miercuri
În cadrul audienței sale generale de miercuri, 12 februarie 2020, Papa Francisc a discutat despre a doua Fericire: „Fericiți cei care plâng, pentru că ei vor fi mângâiați”, subliniind valoarea căinței pentru păcate. Plânsul este „o atitudine care a devenit centrală în spiritualitatea creștină și pe care părinții deșertului, primii călugări din istorie, o numeau ‘penthos’, adică o durere interioară care deschide la o relație cu Domnul și cu aproapele; la o relație reînnoită cu Domnul și cu aproapele”, a spus Papa la audiența din Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Plânsul poate avea două aspecte, a arătat Sfântul Părinte: „primul este pentru moartea sau pentru suferința cuiva. Celălalt aspect sunt lacrimile pentru păcat – pentru propriul păcat -, când inima sângerează pentru durerea că l-a ofensat pe Dumnezeu și pe aproapele.” În primul caz, „este vorba de a-l iubi pe celălalt în așa manieră încât să ne legăm cu el sau cu ea până la împărtășirea durerii sale. Există persoane care rămân distante, un pas înapoi; în schimb este important ca alții să pătrundă în inima noastră”. „Am vorbit adesea despre darul lacrimilor și cât este de prețios”, a spus Pontiful. „Se poate iubi în manieră rece? Se poate iubi din funcție, din datorie? Desigur că nu. Există persoane suferinde de consolat, dar uneori există și consolați de chinuit, de trezit, care au o inimă de piatră și au uitat să plângă. Trebuie treziți și oameni care nu știu să se înduioșeze de durerea altuia.”
Vorbind apoi despre plânsul pentru păcat, Sfântul Părinte a subliniat că nu este vorba despre supărarea pentru că am făcut o greșeală, numind aceasta orgoliu. „În schimb sunt cei care plâng pentru răul făcut, pentru binele omis, pentru trădarea raportului cu Dumnezeu. Acesta este plânsul pentru că nu au iubit, care izvorăște din faptul de a avea la inimă viața celuilalt. Aici plângem pentru că nu corespundem Domnului care ne iubește așa de mult și ne întristează gândul binelui nefăcut; acesta este simțul păcatului… Dumnezeu să fie binecuvântat dacă vin aceste lacrimi!”
Pontiful ne-a invitat să ne amintim de plânsul Sfântului Petru, „care îl va duce la o iubire nouă și mult mai adevărată: este un plâns care purifică, reînnoiește. Petru l-a privit pe Isus și a plâns: inima sa a fost reînnoită. Spre deosebire de Iuda, care nu a acceptat că a greșit și, sărăcuțul, s-a sinucis. A înțelege păcatul este un dar al lui Dumnezeu, este o lucrare a Duhului Sfânt. Noi, singuri, nu putem înțelege păcatul. Este un har pe care trebuie să îl cerem. Doamne, fă să înțeleg răul pe care l-am făcut sau pe care pot să îl fac! Acesta este un dar foarte mare și după ce am înțeles aceasta, vine plânsul căinței.”
„Unul dintre primii călugări, Efrem Sirul, spune că o față spălată de lacrimi este inefabil de frumoasă. Frumusețea căinței, frumusețea plânsului, frumusețea părerii de rău! Ca întotdeauna, viața creștină are în milostivire exprimarea sa cea mai bună. Înțelept și fericit este cel care primește durerea legată de iubire, pentru că va primi mângâierea Duhului Sfânt care este duioșia lui Dumnezeu ce iartă și corectează. Dumnezeu iartă mereu: să nu uităm aceasta. Dumnezeu iartă mereu, chiar și păcatele cele mai urâte, mereu. Problema este în noi, că încetăm să cerem iertare, ne închidem în noi înșine și nu cerem iertarea. Aceasta este problema; dar El este acolo pentru a ierta.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 741, Ultimul acces: 2025-04-18 02:55:05