Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

[2020-02-04]
de Gheorghe Anghel

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată anual în data de 4 februarie și are ca scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a combate această boală.
„Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Cancerului, Eu sunt și voi face (I Am and I Will), este despre tine și despre angajamentul tău de a acționa. Considerăm că prin acțiunile noastre pozitive, împreună putem atinge ținta de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime până în 2030”, se menționează pe pagina World Cancer Day.
9,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului.
Cel puțin o treime din cazurile comune de cancer pot fi prevenite.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial.
70% din decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mici sau mijlocii.
Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată și în România.
Biserica Ortodoxă Română și lupta împotriva cancerului
Două centre importante de îngrijiri paliative funcționează în București și Cluj, ambele fiind ocrotite de Sfântul Ierarh Nectarie, renumit pentru ajutorul celor oferit persoanelor care suferă de această boală.
București
Inaugurat în anul 2012 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul de Îngrijiri Paliative din capitală este o unitate spitalicească aflată sub egida Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor
Centrul furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienții adulți cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal.
Sfinți tămăduitori. Foto credit: Basilica.ro
Serviciile oferite urmăresc să contribuie la creșterea calității vieții acestora prin furnizarea unui complex combinat de îngrijiri medicale și spirituale constând în tratamentul durerii fizice și al suferinței psihologice cauzate de boală.
Anual, hospice-ul Sfântul Nectarie oferă servicii gratuite de spitalizare continuă pentru aproximativ 500 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal.
Cluj
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului.
A fost inițiat în 2009 de Episcopul vicar Vasile Someșanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Construcția așezământului a fost continuată și finalizată în timpul Mitropolitului Andrei al Clujului.
Centrul a fost sfințit și inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 786, Ultimul acces: 2025-03-09 16:10:30