Dorul lui Zaheu este si dorul nostru dupa Dumnezeu, spune PS Timotei Prahoveanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dorul lui Zaheu este și dorul nostru după Dumnezeu, spune PS Timotei Prahoveanul

[2020-01-26]
de Gheorghe Anghel

Mulți dintre noi ne asemănăm cu Zaheu, a spus Episcopul Timotei Prahoveanul în cuvântul duminical rostit la Mănăstirea Radu Vodă, evidențiind în special dorul după Dumnezeu și necesitatea pocăinței pe care le avem în comun cu vameșul din Evanghelie.
Starea de dor pe care noi o simțim față de Tatăl Ceresc a fost prezentată de ierarh printr-un vers din Mitropolitul Bartolomeu Anania:
„Mi-era dor să Te văd, să Te-aud/Ca Zaheu pe creanga lui de dud,/ Să Te simt în suflet, comoară,/ Cum Te-a simțit vecia-ntâia oară,/Când stelele nu aveau nume,/Când nu-ntinseseși cortul peste lume”.
„Dorul lui Zaheu este și dorul nostru după Dumnezeu”, a spus ierarhul, „fiindcă fiecare dintre noi este un mic Zaheu, sau unii poate asemenea lui, legați de tot felul de bunuri, prieteni ai Cezarului poate mai mult decât ai lui Dumnezeu, preocupați de imaginea imediată, decât de cea proiectată în veșnicie, nu reușim decât arareori să ne ridicăm deasupra acestei stări de cădere în păcat”.
În cadrul sfintei Liturghii, diaconul Marian Valsuianu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Tâncăbești, protoieria Ilfov Nord. Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă.
Însă, Zaheu s-a ridicat deasupra păcatului după întâlnirea cu Hristos, deoarece printr-o pocăință instantanee și-a schimbat modul de a trăi și i-a spus Mântuitorului: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.
Astfel, părintele episcop a subliniat c㠄modelul Zaheu va fi întotdeauna bun de urmat și dacă nu avem avuțiile lui, dacă nu avem aceleași posibilități, măcar la o scară redusă să facem și noi faptele pocăinței care i-au adus aprecierea Mântuitorului Iisus Hristos pentru că în final a zis: s-a făcut mântuirea casei acesteia”.
Din soborul slujitor a făcut parte și starețul mănăstirii Radu Vodă, arhim. Nectarie Șofelea. Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă.
În finalul cuvântului, ierarhul a îndemnat „să avem și noi îndrăzneala, curajul și bunăvoința lui Zaheu pentru că acestea toate l-au făcut prieten al Mântuitorului”.
„Și noi avem posibilitatea ca Domnul să intre în casa sufletului nostru prin euharistie, prin binecuvântare sa atunci când deschidem casa și când recunoaștem că suntem mai puțin decât ar trebui să fim”, a concluzionat Părintele Episcop Timotei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 644, Ultimul acces: 2024-06-23 10:55:34