Episcopul vicar Varlaam Ploiesteanul despre teologia cuvantului „astazi” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul despre teologia cuvântului „astăzi”

[2020-01-26]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit duminică credincioșilor aflați Catedrala Patriarhală despre importanța momentului definit de cuvântul „astăzi”, mai ales în ceea ce privește viața noastră duhovnicească.
Explicația ierarhului a venit în contextul cuvintelor pe care Hristos le-a adresat asistând la pocăința lui Zaheu Vameșul: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia.
„Astăzi reprezintă momentul în care fiecare dintre noi trebuie să căutăm posibilitatea și șansa de a-L întâlni pe Hristos, de a –L primi în sufletul nostru, în casa noastră, în familia noastră convins că momentul acesta devine și un astăzi al nostru când se face mântuire casei noastre”, a spus Preasfinția Sa.
Episcopul vicar patriarhal a precizat că Hristos Domnul a folosit de două ori cuvântul astăzi în interacțiunea cu Zaheu, atunci când l-a chemat din sicomor spunându-i că trebuie să rămână în casa sa și la final când a apreciat pocăința vameșului.
Părintele Episcop Varlaam a reamintit că Mântuitorul Iisus Hristos a utilizat cuvântul astăzi și în dialogul cu tâlharul de pe cruce.
„Acest lucru ne amintește de un alt om care păcătos fiind se pocăiește dobândind în mod instantaneu mântuirea sufletului. Este vorba despre tâlharul din dreapta Mântuitorului răstignit împreună cu El pe Golgota, care recunoscând că Hristos este cu adevărat fiul lui Dumnezeu îL roagă să îl pomenească atunci când va veni întru împărăția Sa cea cerească. Pentru această pocăință Iisus îi făgăduiește: Astăzi vei fi cu Mine în rai”.
Preasfinția Sa a remarcat că pocăința este un proces îndelungat prin care noi căutăm să ne schimbăm modul de a fi și de a gândi, însă există și foarte mulți oameni care s-au schimbat într-o clipă, izbăvindu-și sufletul și dobândind Împărăția Cerurilor.
„Zaheu ne arată că oricât de păcătoși am fi, atunci când căutăm pe Hristos să-l primim în viața noastră există această șansă a izbăvirii noastre din lanțurile sau din robia păcatului și a demonilor care ne țin în această robie prin păcatele noastre”, a precizat ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 649, Ultimul acces: 2024-06-24 10:23:23