Unirea Principatelor a fost sarbatorita la Chisinau in prezenta Ambasadorului Romaniei in R. Moldova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Unirea Principatelor a fost sărbătorită la Chișinău în prezența Ambasadorului României în R. Moldova

[2020-01-25]
de Gheorghe Anghel

La Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău a fost oficiată vineri o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859).
La slujba prezidată de părintele Victor Ghimpu, consilier eparhial, a asistat Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Daniel Ioniță, împreună cu alți membri ai corpului diplomatic român de la Chișinău.
În alocuțiunea rostită la finalul ceremonialului, oficialul român i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia evenimentului aniversar. Din partea Mitropoliei Basarabiei a vorbit părintele Vlad Mihăilă, consilier eparhial.
În urmă cu 161 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române, actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român.
Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara Românească în 24 ianuarie 1859.
După ce Adunarea electivă a Moldovei prezidată la Iași de Mitropolitul Sofronie Miclescu l-a ales Domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, în dimineața zilei de 24 ianuarie 1859, s-a întrunit și Adunarea electivă a Țării Românești, sub președinția Mitropolitului Nifon.
Întrunirea a avut loc pe Dealul Mitropoliei, în fosta clădire a Mitropoliei Țării Românești, în prezent Palatul Patriarhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 663, Ultimul acces: 2024-06-23 00:43:51