Episcopul Ignatie, raportandu-se la Sf. Xenia: Un om smerit se gandeste intotdeauna sa ii ajute pe cei saraci - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Ignatie, raportându-se la Sf. Xenia: Un om smerit se gândește întotdeauna să îi ajute pe cei săraci

[2020-01-24]
de Mihail Mere-Albe

„Un om smerit este și un om milos, bun, care se gândește întotdeauna să îi ajute pe cei săraci. Unde este smerenie autentică, Dumnezeu dă și darul vindecării, așa cum l-a dăruit Sfintei Xenia. Unde este mândrie, nu ne vindecăm nici noi, nici pe cei din jur”, a evidențiat joi Episcopul Ignatie al Hușilor.
Preasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei Mari și a Litiei în Parohia Odaia Bursucani, cu prilejul celui de-al doilea hram al parohiei: Sfânta Xenia din Sankt Petersburg.
La finalul slujbei, ierarhul a vorbit despre principalele caracteristici ale vieții Sfintei Xenia.
„În una din stihirile dedicate Sfintei Xenia imnograful a trasat profilul spiritual al acestei sfinte. Este numită «izvor de umilință», «bogăție a milei» și «râu de tămăduiri».
Sunt trei caracteristici care portretizează foarte bine profilul duhovnicesc al acestei sfinte” a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.
Preasfinția Sa a insistat asupra relației dintre smerenie, milostenie și vindecare, ca virtuți care se intercondiționează și pe care Sfânta Xenia le-a pus în lucrare într-un mod aparte:
„Stihira din cadrul slujbei o numește pe Sfânta Xenia «izvor al umilinței». Ea s-a smerit în fața contemporanilor într-o formă foarte extremă”.
Prin raportare la viața Sfintei Xenia, ierarhul a menționat că nouă ne este greu să ne smerim chiar și atunci când am merita să ne asumăm condiția aceasta. Orgoliul a fost cauza menționată de Preasfinția Sa în acest caz.
„Când ne atrage cineva atenția, ne supărăm foarte tare, căci ne rănește orgoliul. Nu avem puterea de a recunoaște și de a ne asuma defectul sau greșeala făcută”.
„Părinții Bisericii spun că a te smeri înseamnă a te considera cel mai mic. Să nu ai sentimentul grandorii, al măreției, că tu ești cineva, că ai nevoie de atenție deosebită”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 623, Ultimul acces: 2024-06-22 19:55:43