Arhid. Jean Lupu a primit Crucea Patriarhala pentru clerici: Un misionar consacrat prin muzica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhid. Jean Lupu a primit Crucea Patriarhală pentru clerici: Un misionar consacrat prin muzică

[2020-01-22]
de Mihail Mere-Albe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri Arhidiaconului Jean Lupu, dirijorul Corului de Copii și Tineret „Symbol”, Crucea Patriarhală pentru clerici pentru toată activitatea desfășurată în cei aproape 80 de ani de viață și 60 de ani de activitate.
Festivitatea a avut loc în sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei la finalul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc.
„Arhidiaconul Jean Lupu este un muzician talentat și un misionar consacrat prin muzică. Prin această mărturisire a credinței în formă artistică, muzicală, dânsul transmite luminile Ortodoxiei, dar și luminile spiritualității și culturii românești” a spus Preafericirea Sa.
De aceea Corul Symbol, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel, fiind corul Patriarhiei Române din punct de vedere spiritual este primit cu multă bucurie în parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor, în eparhiile din țară, dar și în cele din diaspora.
La rândul său, dirijorul a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru distincția oferită, catalogând momentul drept „unul suprem” al vieții sale de aproape 80 de ani.
Totodată, Arhidiaconul a mulțumit Preafericirii Sale pentru c㠄încurajează arta și spiritualitatea românească”, reiterând că Symbol este un cor „dedicat răspândirii spiritualității și culturii românești”.
Părintele Arhidiacon Jean Lupu
Este fondatorul, directorul și dirijorul Corului de Copii și Tineret „Symbol”.
Corul a fost înființat în data de 18 septembrie 1990 de profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești.
Corala și-a diversificat pe parcurs repertoriul, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină sau creații ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească sau colinde.
Corul de copii al Patriarhiei Române a cântat pe scenele Sălii Palatului, Ateneului Român, Radiodifuziunii Române, a Operei Naționale, Universității Naționale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universități, precum și în numeroase catedrale și biserici din capitală și din țară.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” în anul 2010 și Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” în anul 2015, iar în anul 2011, Episcopia Caransebeșului i-a conferit Ordinul „Episcop Elie Miron Cristea”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 793, Ultimul acces: 2024-06-22 06:23:02