Preafericitul Parinte Anastasie isi serbeaza ocrotitorul spiritual - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preafericitul Părinte Anastasie își serbează ocrotitorul spiritual

[2020-01-22]
de Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al întregii Albanii, își aniversează miercuri ziua onomastică. Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul este ocrotitorul conducătorului Bisericii Ortodoxe a Albaniei.
Arhiepiscopul Anastasie s-a născut în 4 noiembrie 1929 în Piraeus, Grecia. În anul 1947 intră la școala de Teologie de la Universitatea Națională din Atena pe care a absolvit-o în 1951 cu diploma de cea mai înaltă distincție în Teologie. După absolvirea școlii se angajează doi ani în serviciul militar din armata greacă.
În anul 1960 este hirotonit diacon. Pe 24 mai 1964, diaconul Anastasie este hirotonit preot. Studiază la Universitățile din Hamburg și Marburg făcând muncă de cercetare la universitatea Makerere din Uganda pentru a-și procura material pentru teza sa de doctorat: Spiritul din Mbandwa și cadrul cultelor lor: Studiu de cercetare asupra aspectelor religiei africane.
În calitatea sa de director general al Apostoliki Diakonia, în 19 noiembrie 1972 este numit episcop titular de Androussa. De asemenea, tot în 1972 părintele Anastasie este ales profesor de Istoria religiilor de către universitatea din Atena unde înființase un centru de studii misionare între 1971 și 1976.
În 1982 a redeschis seminarul ortodox din Nairobi pe care Macarie al III-lea din Cipru l-a fondat cu zece ani. În următorii zece ani, părintele Anastasie a hirotonit 62 de preoți indigeni și diaconi, 42 de citeți și catehiști dintre cei care au absolvit seminariul.
În 1991 după căderea guvernului comunist din Albania, părintele Anastasie este numit Exarh Patriarhal al Bisericii Albaniei de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, având misiunea de a restabili Autocefalia Bisericii din Albania.
Părintele Anastasie est numit arhiepiscop de Tirana în data de 24 iunie 1992, iar apoi, la 2 august al aceluiași an, este întronizat.
Preafericitul Părinte Anastasie împreună cu delegația însoțitoare a participat în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.
Preafericirea Sa a vizitat acum doi ani România și a participat la manifestările dedicate Sfântului Dimitrie 2017.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 831, Ultimul acces: 2024-06-06 10:28:19