Mitropolitul Anastasie Crimca a fost pomenit la Manastirea Dragomirna la 391 de ani de la trecerea la cele vesnice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Anastasie Crimca a fost pomenit la Mănăstirea Dragomirna la 391 de ani de la trecerea la cele veșnice

[2020-01-19]
de Mihail Mere-Albe

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a oficiat sâmbătă la Mănăstirea Dragomirna slujba de pomenire pentru Mitropolitul Anastasie Crimca cu prilejul împlinirii a 391 de ani de la trecerea sa la Domnul.
În cadrul slujbei parastasului a fost pomenit și Mitropolitul Bartolomeu Anania.
În perioada 17-18 ianuarie 2020, Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca au organizat la Suceava a VII-a ediție a simpozionului „Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”.
Arhiepiscopul Pimen i-a descris pe cei doi ierarhi ca fiind „omeni cu sensibilitate față de cele sfinte, față de frumusețea duhovnicească vădită în icoane și față de frații mai mici ai lui Iisus Hristos”.
Mitropolitul Anastasie Crimca
Mitropolitul Anastasie Crimca s-a născut în Suceava, în prima jumătate a secolului 16.
A fost Episcop al Rădăuților (1600), Episcop al Romanului (1606-1608) și Mitropolit al Moldovei (1608-1629), a condus viața bisericească a românilor moldoveni într-un context politic frământat, marcat de numeroase schimbări de domni și lupte pentru tron, mai ales din partea familiei boierilor Movilești, care au facilitat creșterea intereselor polone și grecești în Moldova, în prima jumătate a secolului al XVII-lea.
Dintre activitățile sale memorabile menționăm:
a ctitorit mănăstirea Dragomirna;
a întocmit regulamente monahale pentru mănăstirile din Moldova. Regulamentul datează din 20 septembrie 1626 și este cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române sub denumirea „Regulamentul lui Crimca”;
a cerut domnilor țării ca preoții de mir să fie scutiți de dări;
la Mănăstirea Dragomirna a înființat o adevărată școală de caligrafi și miniaturiști.
Mormântul său se află în pronaosul bisericii mari de la mănăstirea Dragomirna, ctitoria sa de suflet.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 928, Ultimul acces: 2024-05-19 18:25:43